AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu TBMM Genel Kurulu'nda konuştu AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu TBMM Genel Kurulu'nda konuştu

1. Yeni Dönemde Kira Artışı Nasıl Belirlenecek?

Kiralara yönelik getirilen yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. 2 yıldır uygulanan zam sınırının kaldırılmasıyla ev sahipleri ve kiracılar yeni dönem zamlarını, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması üzerinden belirleyecek. Eğer kira kontratlarında herhangi bir artış maddesi bulunmuyorsa, kira artışları bu orana göre yapılacak.

2. Yeni Dönem Kira Artış Oranı Ne Zaman Belli Olacak?

12 aylık TÜFE ortalaması Mayıs ayında yüzde 62.51 olarak açıklandı. Haziran ayı verisi ise 3 Temmuz tarihinde açıklanacak. Artışlar bir önceki ayın TÜFE ortalaması üzerinden yapılıyor. Yeni dönemde kira kontratlarında ayrıca daha düşük bir rakam yazmıyorsa, üst sınır artık TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması olacak.

3. Kira Artışında Örnek Hesap

Örneğin, 20 bin TL kirası olan bir kişinin yüzde 25 zam sınırı kapsamında kirası 25 bin TL olacakken, Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması üzerinden hesaplandığında kira bedeli yüzde 62,51 oranında artırıldığında 32 bin 502 TL olacaktır. Bu da 12.502 TL kira artışı anlamına gelir. Haziran ayı TÜFE verisinin açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayı kira artış oranı belli olacaktır.

4. Ev Sahipleri TÜFE Ortalamasının Üzerinde Zam İsteyebilir mi?

Ev sahipleri, geçmiş dönemde yüzde 25 uygulamasını gerekçe göstererek TÜFE’nin üzerinde bir zam talep edemez. Hukuken böyle bir hakları yok. Kira artışı yılda bir kez uygulanabilir ve 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinde zam istenemez. Ancak kiracı ile mal sahibi anlaşarak bu oranın üzerinde zam yapabilirler.

5. Ev Sahibi Kiracıyı Kira Zammını Düşük Bularak Tahliye Edebilir mi?

Ev sahiplerinin kiracıyı tahliye etme isteğinin birden fazla nedeni olabilir. Ancak mal sahiplerinin sadece TÜFE ortalamasını düşük bularak kiracıyı evden çıkarma hakkı yok. Kiracıların tahliyesi, acil tahliye ihtiyacı, kiracının kira kontratına aykırı davranması gibi yasal bazı maddeler çerçevesinde talep edilebilir.

6. Ev Sahibi ve Kiracı Sabit Zam Belirleyebilir mi?

Kiracı ve mal sahipleri arasında sabit bir zam oranı belirlenebilir. Örneğin, yüzde 50 oranında sabit bir zam oranı belirlenmişse ve TÜFE yüzde 60 çıksa bile aralarında belirledikleri yüzde 50 oranı geçerlidir. Kira kontratında ne yazıldığı önemlidir. ‘Kira kontratı TÜFE ortalamasına göre yapılacaktır’ deniliyorsa bu oran uygulanır.


Bu yeni dönemle birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmaların nasıl şekilleneceğini ve olası anlaşmazlıkların nasıl çözüleceğini zaman gösterecek. Kira artışları ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmek önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ