Kira Artış Oranları ve Yeni Talepler

1 Temmuz itibarıyla kira artışında yüzde 25’lik sınırın kaldırılması, kira bedellerinde ani yükselişlere neden oldu. Bununla birlikte, ev sahipleri kiracı kriterlerinde de ciddi değişiklikler yapmaya başladı. Önceden sadece memur kefil isteyen ev sahipleri, şimdi Genel Bilgi Toplama (GBT), kredi kartı bilgisi, bankalara borç durumu ve findeks raporu gibi belgeler talep ediyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Ev sahipleri artık mutlaka kefil istiyorlar. Çalışan, düzenli geliri olan, maaşı olan ve tahliye taahhütnamesi veren kiracılar arıyorlar" dedi.

Şampanya Şişesinin Mantar Fırladı! Genç Kızın Burnu Kırıldı, O Anlar Kamerada! Şampanya Şişesinin Mantar Fırladı! Genç Kızın Burnu Kırıldı, O Anlar Kamerada!

Kiracılar İçin Zor Dönem

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 olduğunu belirtti. Bu oran, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların artmasına neden oldu. Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. İki yıl boyunca yüzde 25 kira artışı sınırı vardı. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. Bu iki yıl çabuk geçti ve şimdi kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek durumda olanlar yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları artıyor" diye konuştu.

Ev Sahiplerinden Yeni Talep Listesi

Akgün, ev sahiplerinin kiracılardan artık şu belgeleri talep ettiğini belirtti:

  • Genel Bilgi Toplama (GBT) raporu
  • Kredi kartı bilgisi ve findeks raporu
  • Ekonomik durumun araştırılması
  • Memur kefil
  • Düzenli gelir ve maaş belgesi
  • Tahliye taahhütnamesi

Sonuç ve Beklentiler

Kira artış sınırının kalkmasıyla birlikte ev sahiplerinin taleplerinin arttığını ve kiracıların zor durumda kaldığını ifade eden Rıdvan Akgün, "Ev sahipleri artık kiracı seçerken çok daha titiz davranıyor. Bu durum, kiracıların konut bulmasını zorlaştırıyor ve kiracı-ev sahibi arasındaki gerilimi artırıyor" dedi. Kiracıların bu yeni talepler karşısında nasıl bir yol izleyeceği ve bu sürecin nasıl yönetileceği merak konusu.

Muhabir: BİROL SANCAK