Gayrimenkul uzmanları, şu anın ev kiralamak için en uygun zaman olduğunu belirtiyorlar. Konut fiyatlarının reel olarak gerilemesi, kiracılar için cazip fırsatlar sunuyor. Ancak, kiralık ev bulma sürecindeki zorluklar ve kira fiyatlarındaki dalgalanmalar, sektördeki dinamikleri etkilemeye devam ediyor.
Kiraların bir anda asgari ücretli çalışanların maaşlarını aşması, ülkede yeni ekonomik çalkantıları beraberinde getirmişti. Ev sahipleri ise artan asgari ücretle birlikte ev kiralarının yeterli düzeyde olmadığını dile getiriyordu. Ancak son günlerde yaşanan yeni durum tüm dengeleri değiştirdi.
Semtlere göre değişen kiralarda son günlerde düşüş görülmeye başlandı. Öte yandan bazı semtlerde ise kira artış hızının sabit kalması, akıllarda soru işaretleri bıraktı. İl ve ilçe bazlı kira fiyatları merak konusu oldu.
Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu an içinde bulunduğumuz zaman diliminin ev kiralamak için en uygun zaman olduğunu söyledi.
Konut fiyatlarının reel anlamda ilk kez gerilediğini söyleyen uzman isim, ülkemizde bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 58 artan ev fiyatlarının reel olarak yüzde 5.1 oranında azaldığını söyledi.
Birçok kiracı uygun fiyatlı kiralık ev bulabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Hatta o kadar ki, sadece kiralık ev bulabilmek bile son dönemde iyice zorlaşmıştı. Emlakjet CEO’su Tolga İdikat da kiralık ev fiyatlarıyla alakalı açıklamalarda bulundu. İdikat, son üç ay boyunca kiralık konut fiyatlarının dalgalı seyrettiğini, Ocak ayında İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde kiralık fiyatlarının arttığını söyledi.
Bu artışın talep artışından ve enflasyon gibi durumlardan dolayı olduğunu anlatan uzman isim, Şubat ayında İstanbul’daki kira fiyatlarının sabitlendiğini ancak Ankara, Aydın ve Diyarbakır gibi yerlerde artışların sürdüğünü söyledi.
Mart ayı geldiğinde ise durgunluk görülmeye başlandı. Birçok şehirde kiralık fiyatlarında yaşanan durgunluk, Gaziantep’te yüzde 6’lık bir düşüşe döndü.
Kiralık fiyatlarında bölgeden bölgeye değişen farklılıklar bulunuyor. Büyükşehirlerde görülen artış, bazı küçük Anadolu şehirlerinde düşüş şeklinde kendisini gösterdi.
Kiralık konut fiyatlarında sene başında yaşanan artış, yerini durgunluğa bıraktı. Şubat ve Mart aylarında fiyatlar sabitlendi veya bazı bölgelerde düşüş bile görüldü. Bu durum şu an konut kiralamak isteyen kişiler için bir fırsat oluşturdu.
Ancak tüm bu veriler ışığında görülüyor ki kiralık konut talebi hala yüksek şekilde bulunurken yeni konut arzının yetersiz olduğu görülüyor. İlk üç ayda durgunlaşan kiraların ilerleyen dönemde neler yaşanacağı merak ediliyor.