Konut kira zamlarında iki yıldır uygulanan %25 tavan sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona eriyor. Bu değişiklikle birlikte kira artış oranları, yeniden tüketici enflasyonunun (TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek.

Vatandaşın en büyük sorunlarından biri olan konut kiraları ve yıllık zam oranları, daha önce tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalamasına göre belirleniyordu. Ancak fahiş kira artışlarını engellemek amacıyla son iki yıl boyunca %25 tavan zam sınırı uygulanmıştı. Bu sınırlandırmaya rağmen, Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak %265 oranında arttı.

Gayrimenkul değerlendirme platformu Endeksa'nın verilerine göre, %25 tavan zam sınırının yarın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden TÜFE belirleyici olacak. Kira artış oranları, 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek ve bu çerçevede ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak.

Uzmanlar resmen açıkladı: Dolar yıl sonu bu rakama çıkacak Uzmanlar resmen açıkladı: Dolar yıl sonu bu rakama çıkacak

Temmuz ayının kira artış oranı, haziran enflasyon rakamlarına göre netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon %62,51 olarak açıklandı. Bu oran, kontrat süresi dolan iş yeri sahiplerinin kiralarına %62,51 oranında zam yapmasına olanak sağladı. Ancak, %25 zam sınırı halen uygulandığı için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

%25 tavan zam sınırının kalkması, iki yılın ardından konut piyasasında yeni bir dönemi başlatacak. Kira artış oranlarının yeniden TÜFE'ye bağlanması, kiracı ve ev sahibi arasında yeni tartışmaların yaşanmasına neden olabilir.

Bu değişiklik, konut piyasasında önemli bir dönüşüm yaratırken, kiracıların ve ev sahiplerinin dikkatle takip etmesi gereken bir dönem başlatacak.

Kaynak: İNTERNETHABER