Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, kırmızı et fiyatlarının son bir yılda en az artan gıda maddeleri arasında yer aldığını belirtti.
Hacıince, şu ana kadar kırmızı et piyasasında arz ve talep dengesinde herhangi bir bozulma olmadığını belirterek, "Ramazan öncesi iki hafta ve Ramazan ayının ilk haftasında fiyatlar makul seviyelerde, mutedil bir artış gösterdi" dedi.
Karkas Et Fiyatlarında Enflasyonun Altında Artış
Hacıince'nin açıklamalarına göre, geçen yıl 327,57 TL/KG olan karkas dana etinin fiyatı, şu an 419,43 TL/KG seviyesine çıktı. Bu artış oranı, kırmızı etin fiyatının en az yükselen gıda maddelerinden biri olduğunu gösteriyor. Artan üretim maliyetleri göz önüne alındığında, maliyet-satış dengesi korunmazsa ilerleyen dönemde fiyatlarda yeni hareketlenmeler yaşanabileceği ifade ediliyor.
Dana Kıyma ve Kuşbaşı Fiyatları
Dana Kıyma:
Kasaplarda: 630 TL/KG
İndirimsiz marketlerde: 580 TL/KG
İndirimli marketlerde: 379 TL/KG
Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında: 299 TL/KG
Dana Kuşbaşı:
Kasaplarda: 740 TL/KG
İndirimsiz marketlerde: 695 TL/KG
İndirimli marketlerde: 399 TL/KG
Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarında: 339 TL/KG
Bu fiyatlar, piyasadaki farklı satış noktalarında büyük fiyat farklılıkları olduğunu gösteriyor. Yetkililer, üretim maliyetlerindeki artışa rağmen, fiyat artışlarının sınırlı kaldığını ve kırmızı etin enflasyon karşısında fiyat istikrarını koruduğunu belirtiyor. Yatırımcılar ve tüketiciler, Ramazan sonrası piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ediyor.