Migros'tan Şaşırtan Kampanya! 2 Al 1 Öde Fırsatıyla Ürünler Resmen Bedavaya Geliyor Migros'tan Şaşırtan Kampanya! 2 Al 1 Öde Fırsatıyla Ürünler Resmen Bedavaya Geliyor

Yıllık Enflasyon Beklentisi %109'a Geriledi
Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Eylül 2024 sonuçlarına göre, hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi bir önceki aya göre 4 puan düşerek %109’a geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 2 puan azalarak %94 oldu. Ankete katılan 2917 kişiyle yapılan telefon görüşmeleri sonucu elde edilen veriler, enflasyon beklentilerinde bir miktar iyileşme olduğunu gösteriyor.

12 Ay İleriye Yönelik Beklentiler de Düştü
Hanehalkının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi de Ağustos ayına göre 5 puan azalarak %96 seviyesine geriledi. Ortalama yıllık enflasyon beklentisi %109 olurken, medyan değer %100 olarak kaydedildi. Yıl sonu enflasyon tahmininde ise medyan değer %90 olarak gerçekleşti.

Katılımcılar Arasında Görüş Birliği Artıyor
Ankete göre, enflasyon beklentileri arasında katılımcılar arasındaki farklılıklar azalıyor. Çeyrekler arası açıklık (IQR) olarak adlandırılan beklenti farklılığı göstergesi, her üç soruda da düştü. Bu durum, katılımcılar arasında enflasyon tahminleri konusunda daha fazla görüş birliği olduğunu işaret ediyor.

Dayanıklı Tüketim Mallarında Alım Tercihleri Değişiyor
Ankette dikkat çeken bir diğer konu ise dayanıklı tüketim mallarının alımıyla ilgili görüşler oldu. Katılımcıların %87,5’i Eylül ayında bu ürünleri satın almak için uygun bir zaman olduğunu belirtirken, bir önceki ay bu oran %91 seviyesindeydi. Alım yapmayı planlayanların 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %96 iken, alım yapmayı erteleyenlerin beklentisi ortalama 3 puan daha düşük çıktı.

Market ve Gıda Fiyatları Belirleyici
Ankete katılanlar, enflasyon beklentilerini oluştururken en fazla market alışverişi ve gıda fiyatlarını dikkate aldıklarını belirtti. Katılımcıların %82’si bu iki faktörün beklentilerinde önemli rol oynadığını ifade ederken, döviz kuru ve altın fiyatları da etkili faktörler arasında yer aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ