30 Haziran Koruyucu Aile Günü dolayısıyla Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Seha Sağlam ve koruyucu aile olan Sağıroğlu Ailesi ile röportajlar gerçekleştirildi.

Trabzon’da 78 Gönüllü Aile yanına 103 çocuk yerleştirilmiş durumda ve bu sayı günden güne artıyor. 30 Haziran Koruyucu Aile Günü dolayısıyla Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Seha Sağlam ve koruyucu aile olan Sağıroğlu Ailesi ile röportajlar gerçekleştirildi.

TAKA: Sayın Sağlam; Koruyucu Aile nedir, Koruyucu Aile kime denir?

SEHA SAĞLAM: Çeşitli nedenlerden dolayı biyolojik ailesinin yanında bakımı sağlanamayan çocukların kısa veya uzun süreli bakım, eğitim ve yetiştirilme sorumluluğunu üstlenen kişilerdir koruyucu aileler. Evlat edinme ile karşılaştırıldığında, koruyucu aile uygulamasında çocuğun velayet hakları tamamen devredilmiyor, çocuğun bakımı ve korunması sağlanıyor ve devlet tarafından takip ve kontroller devam ediyor.

TAKA: Koruyucu aileliği önemli yapan şey nedir?

SEHA SAĞLAM: Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları var. Koruyucu ailelik, çocuğun biyolojik ailesinin koşulları düzelene kadar en uygun yer olan aile ortamını sağlar. Bu ortam, çocuğun psikososyal gelişimi ve geleceğe hazırlanması açısından çok önemlidir.

TAKA: Herkes koruyucu aile olabilir mi?

SEHA SAĞLAM: Koruyucu aile olmak için belli koşulları taşımak gerekir. Türkiye'de ikamet eden, en az ilkokul mezunu, 25-65 yaş arasında olan, düzenli gelir sahibi kişiler koruyucu aile olabilir. Evlilik zorunluluğu yoktur.

TAKA: Başvurular nereye yapılabilir?

SEHA SAĞLAM: İkamet edilen yerin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, Bakanlığımızın web sayfasına veya e-devlet üzerinden online olarak başvuru yapılabilir.

TAKA: Koşullardan bahsetmiştik peki hangi belgeleri istiyorsunuz?

SEHA SAĞLAM: Ailenin her bir ferdi için adli durum belgeleri, eğitim ve sağlık belgeleri gerekmektedir. Amaç, çocuğun güvenli bir ortamda olmasıdır. Ailenin sağlıklı ilişkileri olan, güvenli bir ortam sağlayıp sağlayamayacağı araştırılır ve belgelenir.

TAKA: Belgeleri teslim eden aile yanına hemen çocuk veriliyor mu?

SEHA SAĞLAM: Hemen olmuyor. Belgeleri tamamladıktan sonra aileyi inceleme süreci başlar. Aile, çocuğun bakımını üstlenebilecek özelliklere sahip mi araştırılır. Ailenin dosyası oluşturulduktan sonra, ailenin beklenti ve taleplerine uygun çocuklarla eşleştirme yapılır ve çocuk aileye yerleştirilir.

TAKA: Ailenin kendi çocukları varsa da koruyucu aile olabilirler mi?

SEHA SAĞLAM: Evet, olabilirler. Evlilik şartı aranmadığı gibi çocuklu olmak ya da olmamak da engel değildir. Burada esas olan çocuğa gönlünü açıp onunla sıcak ve sevgi dolu bir aile ortamı oluşturabilmektir.

TAKA: Ülkemizde Koruyucu Aile uygulamasına talep var mı, Ülke genelindeki durum nedir, Millet olarak Koruyucu Aileliğe nasıl bakıyoruz?

SEHA SAĞLAM: Türk milleti koruyucu ailelik kavramını benimsedi diyebiliriz. Tüm Türkiye’de şu anda 8 bin 550 aile yanında 10 bin 264 çocuğun bakımı sağlanmaktadır. Bu, Koruyucu Ailelerimize de çok katkı sağlamaktadır. Koruyucu Ailelerimiz, çocuktan sonra hayata daha çok bağlandıklarını ve yaşamaktan daha çok tat aldıklarını ifade ediyorlar.

TAKA: Devletimizin koruyucu ailelere imkanlar sunduğunu biliyoruz, bu imkanlar nelerdir?

SEHA SAĞLAM: Devlet, koruyucu ailelere bakım, eğitim ve sağlık harcamaları konusunda aylık ödeme yapmaktadır. Ödenen ücret, çocuğun yaşına, sağlık ve eğitim durumuna göre değişmektedir. Ayrıca, koruyucu annelerin sosyal güvenlik kapsamında sigortası da devlet tarafından karşılanmaktadır.

Sağıroğlu Ailesi ile Röportaj

TAKA: Adnan Bey ve Nevriye Hanım, koruyucu aile olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

AİLE: Hep bir çocuğa yuva olma fikrimiz vardı. Doğru zamanı bekledik ve başvurduk. 14 aydır koruyucu aile olduğumuz çocuğumuz bizimle ve şu anda 2,5 yaşında.

TAKA: Koruyucu aile olduktan sonra hayatınızda ne gibi değişimler oldu?

AİLE: Hayatımız alt üst oldu ama iyi manada. Her şeyimiz o. Ondan aldığımız enerji bizi çok mutlu ediyor. Kendimizi çok iyi hissediyoruz.

TAKA: Koruyucu aile olduğunuz çocuğa karşı hislerinizi anlatır mısınız?

AİLE: Anlatılmaz yaşanır. Koşulsuz sevgi diyebiliriz. Eskiden yapmadığımız, yapmak istemediğimiz şeyleri o istiyor diye mutlulukla yapıyoruz. Mesela durduk yere dışarı çıkmak, köye gitmek, sahile gitmek gibi.

TAKA: Sizce siz koruyucu ailesi olduğunuz çocuğa ne kattınız?

AİLE: Sevgi, anne baba sevgisi ve merhamet. Onu merhametli, saygılı, sorumluluk sahibi, güzel bir insan olarak yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz.

TAKA: Koruyucu aile olmak istemenize yakınlarınız ve sosyal çevreniz ne gibi tepkiler verdi?

AİLE: Akraba ve çevremizin büyük bir çoğunluğu destekledi ve onayladı. Hala da öyleler. Onlar için de neşe kaynağı oldu.

TAKA: Koruyucu aile olma sürecinde ve olduktan sonra sizi en çok korkutan şey neydi?

AİLE: Acaba bize alışır mı, bizi sever mi ve benimser mi korkusu vardı ama o korkularımız tamamen sona erdi. O bizi, biz de onu çok seviyoruz.

TAKA: Koruyucu aile olmayı önerir misiniz?

AİLE: Kesinlikle öneririz. Koruyucu aile olduğumuzdan beri çevremize hep önerdik. Bazıları başvuru bile yaptı. Yakın zamanda kardeşimiz de başvuracak. Devlet çocuğun tüm masraflarını karşılıyor, sizin tek yapmanız gereken çocuğa yuva ve aile olmak. Bu mutluluğu herkes yaşasın isteriz. Hayatına anlam katmak isteyen herkes başvurmalı.

Koruyucu Aile Gününde tüm Koruyucu Ailelerimizin gününü tebrik ediyor, bu röportajı onlara ithaf ediyoruz. İyi ki varsınız Koruyucu Ailelerimiz, iyi ki varsınız “kalbiyolojik” ailelerimiz.