REKOR ARTIŞ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. Mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı. Enflasyon ve kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla yüksek olması nedeniyle kredi kartı kullanımında artış yaşandı.

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Önümüzdeki günlerde, kredi kartı kullanımını azaltmak için limit ve taksit sayılarına yönelik yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu kapsamda kredi kartı limitlerine ve taksit sayılarına yönelik kısıtlamalar getirmesi gündemde.

KREDİ KARTI SAYISINDA PATLAMA

BKM verilerine göre, toplam kredi kartı adedi 410 milyona yaklaştı. Bu, her vatandaşa ortalama 5'ten fazla kredi kartı düştüğü anlamına geliyor. Uzmanlar, yüksek enflasyonun ve kredi faizlerinin kredi kartı kullanımındaki artışın temel sebepleri arasında olduğunu belirtiyor.

ÖNLEMLER VE ETKİLERİ

Merkez Bankası, Mart ayında yaptığı düzenleme ile kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltti ve kredili mevduat hesabı faizini yüzde 5’e çıkardı. Ancak bu artışlar, kredi kartı kullanımını azaltmadı.

Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak

BEKLENEN YENİ SINIRLAMALAR

BDDK’nın kredi kartı limitlerine yönelik düzenlemeleri kapsamında, kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limitin aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısının düşürülmesi de gündemde.

Kredi kartı harcamalarındaki bu rekor artış, vatandaşların kredi kartı borçlarını yönetmekte zorlandığını ve finansal istikrar açısından yeni tedbirlerin alınması gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: KARAR