Taksitli Nakit Avansa Yeni Sınır Son dönemde enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımını sınırlandırmak için çeşitli önlemler alınmıştı. Bunlar arasında nakit avans limitine kısıtlama, nakit çekim ve alışveriş faizlerinde artış gibi adımlar yer alıyor. Merkez Bankası, 16 Mart itibarıyla nakit avans ve artı para hesaplarından çekilecek paraya uygulanacak aylık faizi yüzde 5'e, gecikme faizini ise yüzde 5.30'a yükseltti.

Gelir-Borçlanma Uyumsuzluğu Uyarısı Raporda, bireylerin kredi kartı borçlanmalarının artan faiz oranları ile birlikte gelir-borçlanma uyumsuzluğu nedeniyle daha da yükselebileceği uyarısı yapıldı. Kredi kartı kullanıcılarının borçlanma seviyelerinin ve faiz oranlarının yükselmesi, gelir-gider dengesini koruyamayan kullanıcıların borçlarının daha da artmasına neden olabiliyor.

Geciken Borçlarda Artış Merkez Bankası raporuna göre, kredi kartı borcunu asgari ödeme oranının altında ödeyenlerin oranı yüzde 9.1 seviyesinde bulunuyor. Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı borcuna oranı ise yüzde 22.9 ile tarihsel ortalamasının üzerine çıktı. Bu, geciken yaklaşık 300 milyar liralık kart borcu anlamına geliyor. Ayrıca, asgari tutarın altında ödeme yapanların borcunun da 120 milyar lirayı aştığı belirtiliyor.

Yeni Limitler ve Faiz Oranları Son alınan önlemler kapsamında, kredi kartı kullanıcılarına tanımlanan taksitli nakit avans limiti 25 bin lira ile sınırlandırıldı. Karttan 3 ay vadeli taksitli nakit avans çekmek isteyen kullanıcılar, en fazla 25 bin lira limit tanımlanacak.

Bilmeyen emekli daha az maaş alacak! 4 bin liraları buhar olacak Bilmeyen emekli daha az maaş alacak! 4 bin liraları buhar olacak

Kredi Kartı Kullanıcıları İçin Öneriler Kredi kartı borçlarının artması ve yüksek faiz oranları nedeniyle kullanıcıların daha sağlıklı bütçe yapmaları gerekiyor. Kredi kartı limitinin tanımlı bir kredi olduğunu bilmek ve limit dahilinde harcama yapmak önemli. Asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılması durumunda, gecikme faizlerinin devreye girdiği unutulmamalı.

Örnek Maliyet Hesabı Örneğin, kart limiti 150 bin lira olan ve dönem sonu borcu 30 bin lira olan bir kullanıcının ödemesi gereken asgari tutar 12 bin lira. Sadece asgari tutarın ödendiği durumda kalan 18 bin liralık borç için 30 gün sonunda vergi ve fonlar dahil 918 liralık gecikme tutarı oluşacak. Eğer asgari tutar da ödenmezse, 30 gün için ödenecek toplam gecikme faizi güncel oranlarla 1.573 lira olacak.

Kredi kartı kullanıcılarının bu tür riskleri göz önünde bulundurarak harcamalarını planlaması ve ödeme düzenini aksatmaması, finansal istikrarlarını korumaları açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: POSTA