YENİ DÜZENLEMELER MECLİS GÜNDEMİNDE

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurban Bayramı sonrasında önemli kanun tekliflerini gündemine alacak. Bu tekliflerin başında, kripto para piyasasına düzenleme getiren yasa teklifi geliyor. Düzenlemenin ana hedefi, kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak olacak.

SPK'YA GENİŞ YETKİ

Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum Türkiye Dünyanın En Büyük Altın Alıcısı Oldu: Altına Hücum

Düzenleme ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geniş yetkilerle donatılacak. Hizmet sağlayıcılar için sermaye şartı getirilecek, yatırımcı korunacak ve hizmet veren firmalara bir dizi yaptırım uygulanacak. Ayrıca, kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da yasa ile düzenlenecek.

KRİPTO VARLIKLARIN İHRACI VE SATIŞI

Hizmet sağlayıcı kuruluş ve faaliyetler için SPK'dan izin alınması gerekecek. Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK'ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak. Düzenleme ile sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin bakiyeli hesabı bulunuyor.

PLATFORMLAR VE BANKALAR İÇİN YETKİLENDİRME

Teklif yasalaştığında, belirlenen koşulları taşıyan platformlar yetkilendirilecek. Ayrıca, bankaların da saklama lisansı alması gerekecek. Bu düzenleme ile birlikte piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler ile bilgi suistimalinin cezaları da belirlenecek.

AĞIR YAPTIRIMLAR

Piyasa bozucu eylemler kapsamında, 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında idari para cezası uygulanacak. Bu düzenlemelerle birlikte, kripto para piyasasında şeffaflık artacak ve yatırımcıların korunması sağlanacak.

GÜVENLİK VE ŞEFFAFLIK

TRT Haber'de yer alan habere göre, düzenleme ile kripto para kullanıcıları ile hizmet sağlayıcılar arasındaki ilişkiler düzenlenecek. Hizmet sağlayıcıların sermaye şartı ve yetkilendirme süreçleri, piyasanın güvenliğini ve şeffaflığını artıracak. Kimlik tespiti ve kayıt altına alınan transfer işlemleri ile piyasada daha güvenli bir ortam sağlanacak.

Kripto para piyasasındaki bu yeni düzenlemeler, yatırımcıların haklarını korumak ve piyasanın güvenliğini sağlamak amacıyla atılan önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Meclis’in Kurban Bayramı sonrası yapacağı çalışmalarla, kripto para piyasasında köklü değişiklikler yapılması bekleniyor.

Kaynak: gazetevatan