Açılışa, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katıldı. Akademik yılın açılış konuşmasını gerçekleştiren KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Üniversitemizin eğitim öğretime başlamasının 61. Yılını geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. KTÜ, yalnızca eğitim veren yüksek öğretim kurumu değil, geçmişten gelen birikimini yeniliklerle adından sıkça söz ettiren köklü bir üniversitedir. Eğitimde bir marka olduk. Üniversitemizde milli teknoloji faaliyetlerimiz de geliştiriliyor” dedi.
EĞİTİMDE ÖNEMLİ YOL ALINDI
TMBB Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, ‘Türkiye’yi yarınlara taşıma’ konulu açılış dersinin sunumunu gerçekleştirdi. Kurtulmuş, “Türkiye eğitim alanında önemli mesafeler kat etti. Ülkemizde 208 üniversite var” diye konuştu.
İKİNCİ YÜZ YIL BAŞLADI
Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Ülkemizi her alanda olduğu gibi bilimsel alanda da öncü ülkelerden birisi yapmak için sorumluluğumuz çok büyük. Tarihsel olarak dünyanın büyük gelişimler yaşadığı bir dönemdeyiz. Ülke olarak da büyük bir geçitten geçiyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılının başlangıcını yaptık. Yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı. Bir asır geride kaldı. Bu bir asırda nice zorluklar, büyük savaş, gerilim, yoksullukların yaşandığı bir asrı geride bıraktık. Osmanlı’nın külleri üzerinden yükselmiş Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Büyük zorlukları geride bıraktık. Büyük zorluklarla geride bıraktığımız yüzyılın ardından önemli bir dönem başlıyor. Eğitim ve savunmada güçlü bir ülke olmak mecburiyetindeyiz. 2023’de muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmalıyız. Her alanda herkesle yarışacak güçlü bir imkanımız olmalıdır. O günkü şartlarda mandacılığı savunanlar vardı. Bağımsız Türkiye hedefi ile yola çıktık. Bugün içimizde, ‘Yapamayız, yaptırmazlar’ diyerek az sayıda mandacılar vardır. Tam bağımsız Türkiye istikametinde yürümek mecburiyetindeyiz.”
AYNI HEDEFE HAREKET
Kurtulmuş, “Tam bağımsız Türkiye idealinde yürümek zorundayız. Bilim ve modern dünyadaki gelişmeleri takip etmeliyiz. 28 Şubat sürecince dönemin Cumhurbaşkanı senfoni dinliyordu. 21. Yüzyılında dünyadaki gelişmeleri takip eden değil, dünyada gelişmeleri takip edilen bir Türkiye olmalıdır. Cumhuriyetimizin ikinci asrı için gayretle mücadele edeceğiz. İşimize odaklanıp, aynı hedefe hareket edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
DÜNYA DEĞİŞİYOR
Kurtulmuş, “Dönemin üçüncü büyük özelliği dünyanın fevkalade büyük gelişme ve krizlerin olmasıdır. Yüksek teknolojilerin verdiği imkanla sürekli gelişen toplumlar, diğer tarafta da dünyanın büyük krizlerin toplamından daha ağır krizleri yaşıyoruz. En önemli küresel krizlerden biri çevrenin kirlenmesi, küresel ısınma ve iklim dengesizlikleridir. Sürekli iklim değişikliği tehdidi ile etkileniyoruz. Bu sorunun niye bu noktaya geldiği tartışılmıyor. Vahşi kapitalizmin dünyayı sömürmesi. Bunun altında yatmaktadır. Yer yüzünde insanların canı yandığı gibi yer küreye de ciddi zararlar verilmiştir. Göç meselesi dünyanın bir çok yerinde vardır. 52 milyon yeni göçmen BM tarafından kaydedildi. Can havliyle, yaşamak için oradan oraya göç etmek mecburiyetinde kalıyor. Batı dünyası sadece sonuçları ile ilgileniyor.
Göçmen görmemek için zorlama ile aşacağının üzerinde duruyor. Sorunun kaynağına yöneldiğiniz zaman, işgaller olmasaydı, hayata kalmak için dünyanın başka yerlerine göç etmek istemezlerdi. Sadece sorguya değil çözüme odaklanılmalıdır. Yabancı düşmanlığı ur gibi dünyayı istila etmeye başlamıştır. Yerinden yurdundan göç etmek zorunda kalan insanların yerinde kalmasını tesis edecek sisteme ihtiyaç vardır. Su, enerji ve gıda krizleri insanlığın önünde durmaktadır” dedi.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU