Robotik Köpekler ve Yapay Zekâ ile Hızlı ve Güvenli Hasar Tespiti
KTÜ’nün geliştirdiği bu projede, depremde hasar gören binalar robotik köpekler yardımıyla incelenecek ve toplanan veriler yapay zekâ algoritmalarıyla analiz edilecek. Böylece, geleneksel gözlemsel hasar tespit yöntemlerinin yerini alacak olan bu sistemle insan müdahalesine gerek kalmadan binalardaki hasar türü ve şiddeti hızlıca belirlenecek.

Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Destek Olacak
KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekerek, "Bu projeyi hayata geçirerek yapı sağlığını doğru belirleyip bakanlığımıza destek olmayı hedefliyoruz," dedi. Proje, Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan aksaklıkların ardından geliştirildi.

Derin Öğrenme Algoritmaları Hasarın Boyutunu Tespit Edecek
Robotik köpeklerin topladığı görüntüler, derin öğrenme teknikleriyle analiz edilerek hasarın boyutu ve türü tespit edilecek. İlk aşamada dış veriler toplanacak, ihtiyaç duyulursa iç mekân görüntüleri de elde edilecek. Bu teknoloji, hasar tespit süreçlerini hızlandırırken insan hatalarını minimuma indirecek.

Dünya Çapında Bir İlk
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, robotik köpekler ve yapay zekânın kullanıldığı bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu belirterek, hasar tespit süreçlerinin hızlanacağını ve daha doğru sonuçlar elde edileceğini söyledi. Proje kapsamında geliştirilecek yazılım, hasar tespit raporlarını tamamen otomatik hale getirecek.

Karadeniz Turizmine 'Hanutçuluk ve Kaçak Faaliyet' Freni: Verimsiz Sezon Karadeniz Turizmine 'Hanutçuluk ve Kaçak Faaliyet' Freni: Verimsiz Sezon

Muhabir: TUNCAY UÇKUN