Yaşanılan deprem felaketi yüzünden birçok Üniversite de online eğitime geçilmekle beraber online sınav kararı aldıklarını duyurmuşlardı. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri de yüz yüze sınav durumu öğrendiklerinde hem mağdur olduklarını hem de öğrenciler arası eşitsizlik yapıldıklarını dile getirerek yetkililerden yardım istediler.

 ‘Eşit Haklar Eşit Şartlar”

Birçok sosyal medya hesabından paylaşımlar yapılması halinde yetkililerin sessiz kaldıklarını ifade eden KTÜ öğrencileri çareyi gazetemiz aracılığı ile seslerini duyurmakta buldular. Sosyal medyada birçok bölüm öğrencileri bu rekabet ortamında eşitsizlik yaşadıklarını dile getirdiler.” Online Eğitim Online Sınav, Eşit Haklar Eşit Şartlar” sloganı ile sosyal medyada seslerini duyurmaya devam ediyorlar.   #ktüonlinesınavistiyor ve #onlineeğitimonlinesınav etiketi ile yetkililerin dikkatini çekmeye çalışıyorlar.

Adını vermek istemeyen bazı KTÜ öğrencileri ise şunları dile getirdi;

Ülkemizde yaşadığımız deprem felaketinden dolayı üniversiteler online ders vermeye başladı. Bir süre online eğitim verdikten sonra hibrit eğitime döndü. Fakat kendi yurdumuzda depremzede olduğundan, seçimden ve seçimin ikinci tura kalmasından dolayı kimse yüz yüze eğitim alamadı. Herkes online eğitim gördü. YÖK final sınavlarının yapılma şekli konusunda kararı üniversiteye bıraktı ve online verilen eğitimin online sınavını yüz yüze verilen eğitimin yüz yüze sınavını desteklediğini açıkladı.

Bunun üzerinde ülkemizdeki neredeyse bütün üniversiteler online sınav yaparken biz bir avuç üniversite online gördüğümüz dersin sınavına yüz yüze girmek zorunda kalıyoruz ve bu üniversitelerden biri KTÜ’dür. Diğer üniversitelerle eşit şekilde sınava girmek istiyoruz nerdeyse bütün üniversiteler online sınava girerken biz bir avuç kadar üniversite bu şekilde mağdur edilmek istemiyoruz. Evet, dediğim gibi eğitimimiz hibrit olarak gözüküyor fakat seçimden ve kalacak yer sıkıntımız olduğundan dolayı kimse gidip yüz yüze eğitim alamadı herkes online olarak katıldı. Online eğitimi bölüm fark etmeksizin bütün üniversite görüyor fakat yüz yüze sınava girmek zorunda bırakılan biz tıp diş eczacılık ve hemşirelik öğrencileriyiz diğer bölümler online sınav yapıyor.

KTÜ Diş,Tıp, Eczacılık ve Hemşirelik Fakülte öğrencileri olarak eğitimde fırsat ve imkan eşitliği ve online derslerin finallerinin online olmasını istiyoruz. Değerli rektörümüz, talebimizi göz önünde bulundurmanızı arz ederiz.

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyesi Metin Külünk’de bu haksızlığa susmayarak sosyal medya hesabından şunları söyledi;

KTÜ öğrencileri diyor ki; Bizler tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik öğrencileri olarak bahar döneminde online eğitim almış bulunmaktayız. Fakat yılsonu sınavlarımız için aynı şekilde eğitim veren diğer üniversitelerin aksine yüz yüze kararı alındı. Biz Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak eğitimde büyük bir eşitsizlik yaşadığımızı düşünmekteyiz. Bu durum öğrenciler arasındaki rekabeti olumsuz etkilemektedir ve bizlere maddi ve manevi olarak birçok sıkıntı yaşatmaktadır. Devlet üniversitesindeki eczacılıklardan yüz yüze kararı alan tek üniversitenin bizim üniversitemiz olması, Devlet üniversitesindeki 114 hemşirelik fakültesinden online kararı almayan yaklaşık 10 üniversiteden biri olmamız, Devlet üniversitesindeki 97 tıp fakültesinden online kararı henüz almayan 7 fakülteden biri olmamız, Aynı şekilde 95 diş hekimliği fakültesi arasında 7 fakülte arasında kalmamız, bizlere büyük bir eşitsizlik yaşatmakta. Aramızda depremzede olanlarımız da mevcuttur. Depremzede olan öğrencileri de her şeyden öte ayrıca göz önünde tutarak ve empati kurarak meseleyi incelemeye alırsanız ne gibi zorluklardan geçtikleri ve hala geçmekte oldukları da aşikardır. Üniversitemiz her kesime yardım eden ve edebilecek bir üniversitedir ve yine Türkiye’mizde örnek teşkil edecek, öğrenci dostluğuyla da bilinecek bir üniversite olduğunu biliyoruz. Tüm bunlar göz önüne alındığında sizlerden bu eşitsizliğe son vermek ve yaşanacak maddi ve manevi sıkıntıların önüne geçmek amacıyla yılsonu sınavlarımız için alınan yüz yüze kararını tekrar gözden geçirmenizi arz ederiz.

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımıcısı Dr. Burak Hasar’da sessiz kalmayarak şu ifadeleri kullandı;

Ülkemizin içinden geçtiği zorlu lisans eğitim sürecinde online ders alan öğrenci kardeşlerimizin, imkan ve fırsat eşitliğine sahip olmak gibi haklı bir talebi var. İdareci hocalarımızın bu talebi dikkate alması dileğiyle…

AYŞE SANCAK

Editör: Birol Sancak