Giresun Merkez kumyalı Mahallesi'nde Cumhuriyet Parkı'nda bulunan serenti gelip geçen herkesin dikkatini çekiyor. Parkta oyun alanlarının bulunduğu yerde bulunan 4 ayakları üzerindeki serentinin Giresun kültüründeki yeri tartışılmaz. Giresun'da köy ve kırsal kesimlerde kışlık yiyecekleri saklamak adıyla yapılmış farklı bir mimariye sahip olan ahşap serentiler şehirle özdeşleşmiş durumda.

BAZI YERLERİ KIRIK DÖKÜLMÜŞ DURUMDA

Giresun Belediyesi tarafından parka konulan ve Giresun'u temsil eden simgeler arasında bulunan bu serentinin bazı yerlerinin kırık ve dökük olduğu gözlendi. Merdiveninin bulunması gereken yerde merdiveninin bulunmaması, balkonunda zemindeki kırıklar ve  kapısına montalanmış ekstra demir koruma objektiflere yansıdı. Haberin başında belirttiğimiz üzere Giresun'da ayrı bir kültüre sahip olan serentinin, hem bulunduğu yer hem de karayolu kenarında bulunması kültürü yansıtırken, sadece dıştan görünümüne izin verilmesi tartışma konusu oldu.

GİRESUN'DA KÖYLERDE HALA KÜLTÜR

İçinde çok özel bir eşya bulunmayacağından kapısının halka açık olması gerektiğini savunan vatandaşlar tepkilerini dile getirdi. Giresun'da köylerde hala kültür olarak kabul edilen serentiler, serender ya da mazı olarak tabir ediliyor. Tahıl başta olmak üzere tuzlu turşu ve tüm kışlık yiyeceklerin konulduğu serentiler, müstakil köy evlerine bir eklenti olarak görülüyor. Evlere yakın yapılan bu yerler,  kimi zaman samanlık kimi zaman da kışlık yakacaklar yeri olarak da hizmet veriyor. Sedat KARAKAYA

Editör: TE Bilisim