Prof. Dr. Ersoy, 1950 yılından itibaren Türkiye'de meydana gelen heyelanların beşte birinin Trabzon, Rize, Erzurum ve Giresun’da yaşandığını belirtti. Ayrıca Artvin, Kastamonu, Bingöl, Malatya, Sivas ve Erzincan'ın da heyelanlardan sıkça etkilenen diğer iller olduğunu vurguladı.

İklim Değişikliği ve Altyapı Sorunları

Son yıllarda heyelan ve taşkınların iklim değişikliği ile daha sık ve yıkıcı hale geldiğini ifade eden Ersoy, ani yağışların altyapı yetersizliği ve insan eliyle doğanın tahrip edilmesi nedeniyle bu afetlerin etkilerini artırdığını belirtti. Türkiye’nin, doğal afetlerin en çok yaşandığı coğrafyalardan biri olduğunu vurguladı.

Afet Bilinci ve Önlemler

Ersoy, afetlerle mücadelede en önemli unsurlardan birinin toplumun bilinçlenmesi olduğunu belirtti. “Afetler yalnızca meydana geldiklerinde değil, öncesinde alınacak önlemlerle ve sonrasında izlenecek stratejilerle yönetilebilir” dedi.

Küresel Ölçekte Afet Verileri

Son 20 yılda dünya genelinde bir milyon 250 bin insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ersoy, bu dönemde meydana gelen yaklaşık 7 bin doğa kaynaklı afetin çoğunun sel ve taşkınlar olduğunu ifade etti. Heyelanların bu afetler arasında daha az etkili olduğunu ancak Türkiye’de durumun farklı olduğunu belirtti.

Fındık Bahçesinde Şok Eden Olay: Bir Kişinin Cesedi Bulundu Fındık Bahçesinde Şok Eden Olay: Bir Kişinin Cesedi Bulundu

Doğu ve Batı Karadeniz: En Riskli Bölgeler

Ersoy, Türkiye haritasını incelediğinde Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerinin sıklıkla sel, su baskınları ve heyelanlarla karşılaştığını söyledi. “Son 50 yılda meydana gelen doğal afetlerde heyelanların oranı yüzde 45, depremlerin oranı yüzde 18 ve taşkınların oranı yüzde 14'tür” dedi.

Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, Türkiye'nin kuzeydoğu kesiminde bulunan Doğu Karadeniz’in sık sık heyelanlarla karşılaştığını ve bu durumun can ve mal kayıplarına yol açtığını vurguladı. Türkiye’nin bu tür afetlerle mücadele etmekte zorlandığını belirterek, toplumsal bilinçlenmenin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA