TOKİ 25 Şehirde Arsa Satışı İçin Start Verdi: Yeni Ödeme Planı ile Fırsat Kaçmaz! TOKİ 25 Şehirde Arsa Satışı İçin Start Verdi: Yeni Ödeme Planı ile Fırsat Kaçmaz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortasız işçi çalıştıran işletmelere yönelik ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. Bir işçinin bir gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda en az 40 bin lira para cezası kesileceği duyuruldu. Bu ceza, faizle birlikte tahsil edilecek. SGK, özellikle kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörlerde bilgilendirme çalışmalarını yoğunlaştırdı.

SGK yetkilileri, 2024 yılı için bir çalışanın 1 gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda işletmelere aylık en az 40 bin 5 lira ceza uygulanacağını bildirdi. Ayrıca, primlerin gecikme faiziyle birlikte tahsil edileceği belirtildi.

Sigortasız işçi çalıştıran işverenlerin, iş kazası gibi durumlarda ağır idari ve adli sorumluluk altına gireceği ifade edildi. Bir işçinin 6 ay boyunca sigortasız çalıştırılması durumunda, ödenecek primlerin yaklaşık 5 katı ceza kesileceği vurgulandı. Ayrıca, iş kazası sonucu çalışanın çalışamaz hale gelmesi veya hayatını kaybetmesi durumunda, tüm masrafların işverenden talep edileceği açıklandı.

SGK, 5 ve üzeri çalışanı bulunan işletmelerde ücret ödemelerinin banka üzerinden yapılacağını ve elden ödeme yapılmasının yasak olduğunu duyurdu. Bu kuralın ihlali durumunda da ceza uygulanacak.

Türkiye’de çalışan yabancı uyrukluların, işe başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan izin alması gerektiği hatırlatıldı. Çalışma izni bulunmayan her bir yabancı işçi için 56 bin lira, kayıt dışı çalışan yabancılar için ise 45 bin lira ceza uygulanacağı açıklandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ