Kürtün uzun yıllar Vilayeti Çepni bölgesinin merkezi oldu.

Beşikdüzü, Şalpazarı, Görele, Tirebolu, Espiye, Güce, Doğankent, Gürgentepe gibi Çepni kökenli ilçelerde yaşayan halkın yüzde yetmiş civarı kökeninin Kürtün olduğunu bilir ve bunu büyük bir gurur ile söyler.

Bugün Kürtün'de yaylacılık yapan çevre il ve ilçe halkları tarihte Kürtün merkezli Vilayeti Çepni sınırları içindeki kardeşlerimizdir.

Bu gün il ve ilçe olarak idari sınırlar ayrı olsada gönül ve kan bağımız çok güçlü şekilde devam etmektedir.

Kazıkbeli, Güvende, Erikbeli, Kadırga gibi ulusal üne sahip  Kürtün yaylalarında çevre il ve ilçeler ile tarihi beraberlik yaylacılık olarak devam etmektedir.

Gümüşhane'nin tek Çepni kökenli ilçesi olan Kürtün'ün idari bağ dışında Gümüşhane ve diğer ilçeleri ile ticari, tarihi, sanatsal, kültürel hiç bir bağı yoktur.

Kürtün, hastane ve sanayi işlerinde Trabzon'a gitmektedir.

Söğütlü'de şok olay; ARAÇTA ÖLÜ BULUNDU Söğütlü'de şok olay; ARAÇTA ÖLÜ BULUNDU

Ulaşımda Trabzon hava yolunu kullanmaktadır.

Kürtün, Gümüşhane tarafından üvey evlat muamelesi görmektedir.

Kürtün, Şalpazarı, Torul, Güce, Doğankent, Alucra ile sınır bir ilçedir.

Kürtün ilçesinin Özkürtün beldesi bir tünel ile Şalpazarı'na bağlanmalıdır ve ulaşım olarak mesafe dahada kısalmalıdır.

Kürtün halkının çoğunluğu sınır bütünlüğü teminat altına alındıktan sonra Trabzon'a ilçe olarak bağlanmayı istemektedir.

Trabzon halkının ve bürokrasisinin ve siyasetinin ulusal üne sahip Kazıkbeli, Güvende, Kadırga, Erikbeli ve  yüzlerce bakir yaylaları ile, Sümüklü, Kavraz, Gelevara(Sapmaz) dereleri ile, Örümcek ormanları, Gelevara ve Kürtün barajı dahil on civarındaki hidroelektrik baraj ve baraj gölleri ile beraber, Kürtün'ün sınır bütünlüğünü teminat altına alındıktan sonra ilçe olarak Trabzon'a bağlanma isteğine bakışı ve görüşü Kürtün halkı için çok önemlidir.

Gümüşhane'de değeri bilinmeyen ve üvey evlat muamelesi gören Kürtün, Trabzon'da üvey evlat muamelesi ile karşılaşmak istememektedir.

Muhabir: MEHMET ASLAN