Ağustos Ayında 5 Yılın En Yüksek Cari Fazlası

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin ağustos ayında 4,3 milyar dolarlık cari fazla verdiğini ve bu seviyenin son 5 yılın en yüksek aylık cari fazlası olduğunu vurguladı. Yıllık cari açığın ise 11,3 milyar dolara düştüğünü belirten Şimşek, 2023 yılı Mayıs ayından bu yana yıllık cari açıkta 44,4 milyar dolarlık bir düşüş sağlandığını ifade etti.


Dış Finansmandaki Güçlü Görünüm Dikkat Çekiyor

Türkiye'nin finansal performansına ilişkin ayrıntıları da paylaşan Şimşek, yılın ilk 8 ayında portföy girişlerinin 24,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, bankaların ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Kola sofralardan kalkıyor! Zamlı fiyatı ilk kez açıklandı Kola sofralardan kalkıyor! Zamlı fiyatı ilk kez açıklandı

Makro Finansal İstikrar Güçleniyor

Bakan Şimşek, açıklamasında cari açığın düşüşü ve dış finansman kaynaklarının güçlü görünümünün, Türkiye’nin makro finansal istikrarını artırdığına ve ekonominin dayanıklılığını güçlendirdiğine işaret etti.

"Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm, makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor, ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor." şeklinde konuşan Şimşek, ekonomideki dengelenme sürecinin kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ