Faiz Oranlarındaki Değişiklikler


Bankaların mevduat faiz oranları, ekonomik koşullar, merkez bankasının politika faiz oranları ve bankaların likidite ihtiyaçları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiyor. Merkez Bankası, bankalar tarafından açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını duyurdu.

1 aya kadar vadede yüzde 55.63, 3 aya kadar vadede yüzde 58.38, 6 aya kadar vadede yüzde 55.76, 1 yıla kadar vadede yüzde 46.63, 1 yıl ve daha uzun vadede ise yüzde 41.65 oranına yükseldi. 1 aylık mevduat hariç diğer tüm vade seçeneklerinde faiz oranları 2 puanın üzerine düştü.

100 Bin TL'nin Aylık Getirisi


100 bin lira tutarında parası olan bir vatandaş, parasını mevduatta değerlendirmek isterse, stopaj oranı da düşüldükten sonra 32 gün sonunda yıllık yüzde 55.63 faiz oranıyla 4287 lira faiz elde ediyor.

Bu yaş aralığına ücretsiz oldu: Bakanlık sevindiren haberi verdi Bu yaş aralığına ücretsiz oldu: Bakanlık sevindiren haberi verdi

1 Milyon TL'nin Getirisi


500 bin lirasını aynı şartlarda vadeye bağlayan bir kişi, ay sonunda 21 bin 440 lira net faiz getirisi elde ederken, 1 milyonunu faize bağlayan bir kişi ise 42 bin 881 lira tutarında faiz elde ediyor.

En Yüksek Faiz Oranları


Merkez Bankası'nın verilerine göre azami olarak verilen faiz oranları göz önünde bulundurulduğunda, Nisan ayında yüzde 80 oranında faizle parasını değerlendirenler olduğu görülüyor. Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişi teşvik etmek için bankalar bir kerelik yüksek faiz uyguluyor. Nisan ayından bu yana Merkez Bankası, bankalar tarafından mevduatlara fiilen uygulanan azami faiz oranlarını açıklamıyor.

Stopaj Oranlarındaki Değişiklikler


Parasını mevduatta değerlendiren kişiler için stopaj oranlarında değişikliğe gidildi. Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan stopaj oranı 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduatta yüzde 5 seviyesinden yüzde 7,5 seviyesine yükseltildi. Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 3 seviyesinden yüzde 5'e yükseltilirken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 seviyesinde olan stopaj oranında değişiklik yapılmadı.

Yatırımcıların Dikkat Etmesi Gerekenler


Parasını mevduatta değerlendirmek isteyen vatandaşların araştırmalarını iyi yaparak en yüksek faizi veren bankayı tercih etmeleri önem taşıyor. Yatırımcıların farklı bankaların sunduğu faiz oranlarını karşılaştırarak en iyi getiriyi elde edebilecekleri bankayı seçmeleri gerekiyor.

Kaynak: VATAN