"Tedbiri Elden Bırakmamaktan Yanayız"

 

Para politikasında gevşeme döngüsünün ön koşulunun aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş olduğunu vurgulayan Akçay, merkez bankalarının ihtiyatlı olmayı tercih ettiklerini belirtti. "Bu durum, erken bir faiz indirimi nedeniyle yeniden canlanan enflasyon riski olabileceği gibi, aşırı veya gereksiz yere uzatılmış bir sıkılaştırma sürecinin sert bir inişe yol açtığı bir durum da olabilir. Türkiye'deki mevcut koşulların birinci durumda daha yüksek bir risk yaratması nedeniyle faiz indirimi şu anda gündemimizde değil," dedi.

 

"Sıkı Duruşta Kuşkuya Yer Bırakılmayacak"

 

Aylık enflasyonun ana eğiliminde, enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde kalıcı iyileşmeler sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini aktaran Akçay, "Her ne kadar şu anda bir faiz indirim döngüsü değerlendirilmiyor olsa da, indirimler başladığı zaman para politikasındaki sıkı duruşun korunacağına dair kuşkuya yer bırakmayacak şekilde sinyal verilerek bu süreç yönetilecektir," diye ekledi.

 

"Hanehalkı Belirgin Düşüş Eğilimi Görene Kadar Karamsar"

 

Piyasa katılımcılarının, firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerini yakından izlediklerini belirten Akçay, "Maalesef sadece piyasa katılımcılarının beklentileri bu yıl sonu öngörümüze yakınsamaya başladı. Hanehalkı, TCMB'nin ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı nispeten daha az duyarlı ve manşet enflasyonda belirgin düşüş eğilimi görene kadar karamsar tarafta kalmayı tercih etmekte," şeklinde konuştu.

Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak

Kaynak: İNTERNETHABER