Metin Lokumcu’nun Ölümü Üzerine Yargı Süreci
Hopa’daki olaylarda polisin biber gazı kullandığı sırada fenalaşarak yaşamını yitiren 55 yaşındaki Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında dönemin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın da bulunduğu 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava, kamu güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınarak, 21 Nisan 2021 tarihinde görülmeye başlandı. Dava kapsamında bugüne kadar 13 duruşma gerçekleştirilirken, son duruşmada savcılık, tüm sanıkların ayrı ayrı beraatını talep etti.

Savcı: “Ölüm Nedeni Biber Gazından Değil”
Savcılık mütalaasında, olay günü polisin zor kullanma yetkisi olduğu, gaz kullanımına ilişkin uyarıların yapıldığı ve Lokumcu’nun ölümünün doğrudan biber gazından kaynaklandığına dair somut bir ispat bulunmadığını belirtti. Savcı, Lokumcu’nun ölüm nedeninin kalp krizi olduğunu ve bunun biber gazı ile ilişkili olduğunun kanıtlanmadığını ifade etti.

Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı! Trabzon’un Gururu KTÜ, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümünü Açtı!

Bilirkişi raporlarında ise olay günü çevre illerden görevlendirilen polisler tarafından kullanılan biber gazı miktarının tam olarak tespit edilemediği belirtildi. Mahkeme, davaya dair sürecin devam etmesi gerektiğine karar vererek duruşmayı 6 Eylül 2024 tarihine ertelemişti.

Bugün Karar Çıkması Bekleniyor: Güvenlik Önlemleri Üst Seviyede
Davada karar çıkması beklenen bugünkü duruşma öncesinde, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri adliye önü ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Sabah saatlerinden itibaren adliye çevresinde geniş çaplı güvenlik tedbirleri uygulanırken, davanın seyri kamuoyunda merakla takip ediliyor.

Metin Lokumcu’nun ölümüne dair verilecek karar, hem bölge halkı hem de insan hakları savunucuları tarafından yakından izleniyor. Lokumcu’nun ailesi ve destekçileri, adaletin sağlanmasını beklerken, davanın sonucu, benzer olaylarda emsal teşkil edebilecek bir karar olarak görülüyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU