Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak

Faiz Oranları ve Getirileri

Merkez Bankası'nın uyguladığı yüzde 50 faiz oranı nedeniyle mevduat bankaları da faizi yüksek tutmayı sürdürüyor. Enflasyonla mücadele kapsamında liralaşma stratejisi nedeniyle Türk Lirası mevduata verilen faiz artmaya devam ediyor. 1 aya kadar vadede yüzde 54.83, 3 aya kadar vadede yüzde 59.45, 6 aya kadar vadede yüzde 56.98, 1 yıla kadar vadede yüzde 50.31, 1 yıl ve daha uzun vadede ise yüzde 42.06 faiz oranları sunuluyor.

Örnek Getiri Hesaplamaları

100 bin TL mevduat yatıran bir kişi, yıllık yüzde 54.83 faiz oranıyla 32 gün sonunda 4.226 TL faiz getirisi elde ediyor.
500 bin TL mevduat yatıran bir mudi, aynı şartlarda 21.131 TL net faiz getirisi kazanıyor.
1 milyon TL mevduat yatıran bir mudi ise 42.264 TL net faiz getirisi elde ediyor.

Bileşik Faiz Getirisi

Mevduat faizinin bir yıl boyunca yüzde 54.83 seviyesinde kaldığını varsayarsak ve her ay alınan faizle birlikte yeniden mevduata paranın bağlandığı düşünülürse, bir yılın sonundaki faiz getirisi bileşik olarak yüzde 70.94 oluyor. Bu durumda 1 milyon TL mevduata brüt 709 bin 400 TL faiz geliyor. Yüzde 7.5 stopaj düşüldükten sonra net faiz getirisi 656 bin 195 TL oluyor.

Stopaj Oranları ve Değişiklikler

Mevduat sahipleri için stopaj oranlarında değişiklik yapıldı. Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan stopaj oranları:

6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 5'ten yüzde 7.5'a yükseltildi.
Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltildi.
Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 2.5 olarak sabit kaldı.
En Yüksek Faizi Veren Bankayı Tercih Edin

Mevduat faizlerinden maksimum kazanç elde etmek isteyenler, en yüksek faizi veren bankayı tercih etmelidir. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilerde hangi bankanın yüzde kaç mevduat faizi verdiği belirtilmiyor. Bu nedenle, mevduat sahiplerinin araştırma yaparak en yüksek faiz oranını sunan bankayı bulması menfaatlerine olacaktır.

Kaynak: VATAN