MEVDUAT FAİZLERİ 10 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Merkez Bankası’nın (TCMB) gevşeme politikaları, mevduat faizlerini aşağı çekti. 17 Ocak haftası itibarıyla 1-3 ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 54,98’e geriledi. Bu, son 10 ayın en düşük oranı olarak kaydedildi. Mevduat faizi oranlarında yaşanan bu düşüş, 26 Aralık’tan bu yana TCMB’nin politika faizinde yaptığı 5 puanlık indirimin bir yansıması olarak görülüyor.
BANKALARDA MEVDUAT FAİZİ DAHA DÜŞÜK
Bankaların ilan ettiği resmi mevduat faiz oranları yüzde 40’lı seviyelere kadar indi. Şubelerde müşteri bazlı verilen faiz oranlarında da fark iyice azaldı. Örneğin, özel bir bankada yüzde 42 olarak duyurulan faiz oranı, ‘tezgâh altında’ en fazla yüzde 44’e yükseldi.
İHTİYAÇ KREDİLERİNDE GERİLEME YAVAŞ
Mevduat faizlerinin düşmesine karşın, ihtiyaç kredisi faizlerindeki gerileme daha sınırlı kaldı. Geçen yıl yüzde 86,15 ile zirveye ulaşan ihtiyaç kredisi faizleri, şu anda yüzde 68,30 seviyelerinde seyrediyor. Ancak, bu düşüş politika faizindeki gevşemeye kıyasla daha yavaş ilerliyor.
HAZİRAN AYINA DİKKAT!
Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın, faiz indirimlerinin devam edeceğini ve Haziran 2025’e kadar toplamda 10 puanlık bir düşüş yaşanabileceğini öngörüyor. İlk yarıda mevduat faizlerindeki gerilemenin de buna paralel bir şekilde devam etmesi bekleniyor.
MEVDUAT VE KREDİ FAİZİ ARASINDAKİ FARK
Uzmanlar, kredi faizlerindeki düşüşün daha yavaş gerçekleşmesinin nedenini, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına bağladı. Tüketimi artırarak enflasyonu tetiklememek adına kredi faizlerinin daha geç gevşetileceği belirtiliyor.
YATIRIMCIYA UYARI: FAİZLER DÜŞMEYE DEVAM EDEBİLİR
Mevduat faizlerinin politika faizini yakından takip ettiği göz önüne alındığında, yatırımcıların kısa vadede düşük faiz oranlarıyla karşılaşmaya devam etmesi bekleniyor. Haziran’a kadar politika faizinde toplam 10 puanlık bir düşüş yaşanması, mevduat faizlerinde de benzer bir hareket yaratabilir.
Mevduat faizlerinde süren bu gerileme, yatırımcıların alternatif değerlendirmelere yönelmesine neden olabilir. Bankaların, yüksek faiz oranlarına yönelik rekabetinin azalması, bireysel yatırımcılar için daha az cazip bir ortam yaratıyor.