Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası, KKM hesaplarına uygulanan en düşük faiz oranını %40'tan %35'e düşürdüğünü bildirmişti. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle birlikte KKM hesaplarındaki toplam miktar azalmaya devam ederken, bu vergi avantajının sona ermesi KKM hesaplarının cazibesini daha da azaltabilir.

Stopaj Oranları ve Vergi Uygulaması

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, KKM hesaplarına getirilen bu vergi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayram, "6 ay vadeli KKM'ye %7,5, 1 yıla kadar vadeli KKM'ye ise %5 gelir vergisi stopajı uygulanacak. Örneğin, KKM'ye 1 milyon TL yatırdınız ve ilgili dönemde 50 bin TL kazandınız. Kazandığınız 50 bin TL'nin, 6 aylık hesapta %7,5'i, 1 yıllık hesapta %5'i gelir vergisi stopajı olarak kesilecek, geri kalan kısım banka hesabınıza yatırılacak." dedi.

KKM'nin Geleceği

Bayram, KKM uygulamasının pandemi döneminde döviz talebinin ani artışını önlemek adına önemli bir enstrüman olduğunu, ancak artık kademeli olarak bu uygulamadan çıkılabileceğini belirtti. Devletin isterse KKM'yi tamamen sonlandırabileceğini ifade etti.

TL Mevduatın Cazibesi Artıyor

KKM hesaplarının cazibesinin azalması ve TL mevduatın daha cazip hale gelmesi bekleniyor. Ekonomist Bayram, "KKM hesapları düşüş göstermeye devam edecek. Faiz oranları %35 seviyelerine kadar düştü. Stopajın getirilmesiyle birlikte cazibe azalacak ve TL mevduat daha cazip hale gelecek. Döviz dönüşümlü KKM'lerin cazibesi kalmadı. Benim tahminim yıl sonuna kadar KKM'nin sona ereceği yönünde." dedi.

Döviz Alımı Artık Tasarruf Aracı Değil

Bayram, KKM'den çıkan paranın TL mevduata geçeceğini ve döviz alımının artık bir tasarruf aracı olmaktan çıktığını ifade etti. Şu anda dolar kuru 33 TL seviyelerinde olup, yıl sonu beklentisi 36-37 TL civarında olduğunu belirtti.

Mevduat Faizleri ve Beklentiler

Ekonomist Bayram, mevduat faiz oranlarının bankadan bankaya değişiklik gösterdiğini ve TL mevduatlarda %42'lerden başlayarak %55'lere kadar varan faiz oranlarının mevcut olduğunu söyledi. Mevduat faizlerinde daha fazla artış beklemediğini ve Fed'in Eylül veya Kasım ayında faiz indirimi yapabileceğini belirtti. Bu durumun Türkiye'de de faiz indirimi beklentisini doğurabileceğini ancak enflasyonda iyileşme görülmezse bu yıl faiz indirimi olmayabileceğini ifade etti. Gelecek yılın ilk çeyreğinde ise faiz indirimi bekleniyor.

Her kadının mutfakta kullandığı dev marka iflas etti! Her kadının mutfakta kullandığı dev marka iflas etti!


 

Kaynak: Mynet