Notere Başvurma Zorunluluğu Kaldırıldı

Yakın zamana kadar, kardeşler miras konusu taşınmazların devri için noter onaylı bir sözleşme yapmak zorundaydılar. Yeni düzenlemeyle birlikte, bu tür tapu devirleri için noter onayı artık zorunlu olmayacak. Miras paylarının kardeşler arasında devri sırasında her iki tarafın yazılı bir sözleşme yapmaları ve imzalar atılırken tüm paydaşların hazır bulunmaları yeterli olacak.

Hisseli Tapu Satışı

Hisseli tapuların satışında hissedarların ortak bir karar alması ve tapu işlemleri sırasında hazır bulunmaları gerekmektedir. Taraflar, istedikleri takdirde tapu devir işlemlerini yürütecek avukatlara vekalet verebilirler. Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz tamamlanmalı, satışa konu olan taşınmazın kesin ve net sınırları belirlenmeli ve parseller netleştirilmelidir.

Kardeşler Arasında Devir İşlemleri

Hisseli tapu devir işlemlerinde, tarafların kardeş olmaları durumunda noter şartı aranmayacak. Aynı anne ve babadan olan kardeşlerin miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yapmaları yeterli olacak. Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, hisse sahiplerinin ortak onayı zorunlu olup, bir avukat aracılığıyla bu onayın verilmesi ve işlemlerin kolaylaştırılması mümkün olacaktır.

Satış İşlemi Tamamlandığında

Disney Plus Türkiye Fiyatlarına Büyük Zam! Aylık Ücret Yüzde 30 Arttı Disney Plus Türkiye Fiyatlarına Büyük Zam! Aylık Ücret Yüzde 30 Arttı

Satış işlemi tamamlandığında, hissesini satan kişiye, üzerinde anlaşılan miktarın maddi karşılığı ödenecektir. Hisseli tapu devir işlemlerinde, ilçe belediyelerince yürütülen tapu işlemleri için tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması şarttır. Bu yeni düzenlemeler, milyonlarca vatandaşın aile büyüklerinden kalan tapuların paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte, tapu sahipleri arasında uygunsuzlukların önüne geçilmiş olacak ve her bir kişi hak ettiği hisseye kavuşarak adaletin tecelli etmesine olanak tanınacak.

Kaynak: TAKVİM