TAKA: Sayın Başkan rekolte 750 bin ton dendi ama 550 bin ton çıktı. Üreticinin kaybı var mı?

MUSTAFA BEKAR: Sinirlenmemek elde değil. Biz her zaman doğru bilgi veriyoruz. Biz fındığı alıp satmıyoruz. Üreten çiftçinin malının karşılığının verilmesini istiyoruz. Piyasaya da fındıkla uğraşanların ileri geri konuştuğunda fındık etkileniyor. Fındık çok önemli bir ürün 2 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ürün. Vatandaşı yanıltan bilgiler vermek kimsenin haddine değil. Her yıl beyan veriyoruz. 

Rekolte tespit komisyonunun içindeyiz. Bakanlığa devretti bunu. Bunu böyle yaptıktan sonra hala piyasada at koşturanlar büyük firmalar kendi işlerine geldiği şekilde açıklama yapıyorlar. 

Fiyatları ne kadar düşürürsek diyor bir taşla iki kuş vurmak istiyorlar. 700 bin ton rakamı yanlıştır diyoruz. 750 bin ton açıkladılar, bunun yanlış olduğunu ve rakamın bu olmadığını söyledik. Hava şartlarından dolayı düşüşler oldu. Fındık dalında kalmadı. Tespit işi biraz daha geç yapılmalı. 

TAKA: Sizi de etkiledi mi hava şartları?

MUSTAFA BEKAR: Maalesef öyle 750 kilo geçen sene bu sene 250 kg fındık verdik. Rekoltenin bu olmadığı gerçeğini anımsattığını söyledik.  Bizim söylediklerimizin doğruluğu oraya çıktı. 

TAKA. Dünya fındık alıcıları Karadeniz’e mahkum mu?

MUSTAFA BEKAR: Arz talep meselesi az olduğunda fındık fiyatı çıkıyor. Büyük firmalar ihracat yapmak zorunda. Az olan mala talep fazla oldu. Büyük firmaların ihtiyacı var ve bu ihtiyacın yüzde 75-80’ini Türkiye karşılıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için çaba artınca fiyat yükseliyor. Evet, dünya çikolata sanayinin Karadeniz fındığına ihtiyacı var. Bizim fındığın aroması hiçbir ülkede yok. 

TAKA: Piyasada fındık 94 TL

MUSTAFA BEKAR: Pazara erken indirmeyin diyoruz. İnmeyince fındık almak istiyorlar. Sadece yüzde 25’i buna uyuyor. Bekleyin siz kazanacaksınız beklemiyorlar bu dengeleri de tutturmak lazım. TMO’ya bile erken verilmesini istemiyoruz. 84 liradan TMO’ya verdik piyasada 90 TL oldu. Bekle biraz piyasayı da görürsün.

TAKA: Olmayan bir Ziraat odasını ayağa kaldırdın. Geçici bina ve sana yakışan Ziraat odası?

MUSTAFA BEKAR: Herkes kendi bütçesine göre hizmet ediyor. Bütçemiz yüksek olsa daha iyi işler yaparız. Şu anda ÇKS’yi kaldırdılar. Alan bazlı destek için geliyorlar, aidatlarını ödüyorlar. O da mecbur kaldığında geliyor. Barolar sendikaların hepsinin geliri var. Vatandaş sorgulasın. Ziraat odası çalışma yapıyor, uğraş veriyor. Yılın ziraat odası olarak seçildik. Ödülümü kurumda aldım. 650 bin TL’ye mal ettiğim bina 6 trilyon lira bugün. Bize kalmayacak bizler yarın olmayacağız ama bir eser bıraktık.
BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT