Bekar, ‘kokarca ile mücadelemiz sürüyor, çiftçilerden sabırlı olmalarını bekliyoruz. Fındık fiyatlarının artışa geçmesi için topladığınız fındıkları elinizde bekletin fındık fiyatları artışa geçsin’ diyerek çiftçiye tavsiyelerde bulundu.

KOKARCA BÖCEĞİ İLE MÜCADELEYİ İLK BİZ BAŞLATTIK!

Her dönem bir böceğin çıktığını ifade eden Mustafa Bekar, “İklim şartlarının değişmesi Türkiye’de gerçekten büyük etki yaptı. İklim şartları değiştiği için de çeşitli hayvanları dışarıda görmekteyiz. Bu doğanın değişmez kanunu, geçtiğimiz dönemde uzun antenli bir böcek vardı, o böceğe karşı mücadeleyi de ilk başlatan Ziraat odalarıdır. Ziraat odaları bu tip durumlarda her zaman ilk adımı atan kurumlar olmuştur. Kokarca böceği ile ilgili ilk adımı atan yine ziraat odaları olmuştur. Daha sonrasında bu duruma Bakanlık, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat odaları ile el ele verip, bir çözüm üreterek gereken çalışmayı yaptırmışızdır. Bahçede gerekli çalışma yapılıp devlet tarafından da zarar telafi edilmiştir. Yeni bir tehlike ile karşı karşıyayız ‘ kokarca’ adında bir böcek, bu böceğin yeşil renklisi de var. Yeşil renkli kokarca zararlı değil ama bu kokarca son zamanlarda baya bir artış gösterdi” dedi.

KOKARCANIN ZARARI ANLATA ANLATA BİTMEZ

Kokarca böceğinin meyvelere çok büyük zarar verdiğini söyleyen Bekar, “Zararları anlata anlata bitmez, çözüm olarak bu böcek ile mücadele şart, top yekün bir mücadele olması gerekiyor. Vatandaşa bu böceğin zararları, barınak yerleri, üremesi ve çoğalmasının nelere mal olacağının anlatılması gerekiyor. Fiziki tedbir yani tuzaklar ve ilaçlama ile önüne geçilmeli, Ankara ile yaptığımız görüşmede bütün bu sıkıntılar dile getirilmiştir. Bu böcek ile mücadele de ilaçlamada son aşamadır, ilaç her yerde gelişi güzel bir şekilde kullanılan bir madde değildir. İyi bir planlama ve tespit gerekli, zararlı canlıları yok ederken faydalı canlıları da yok etmemek gerekiyor. Bu durum ile ilgili Bakanlık düzeyinde yeniden toplantılar yapılacaktır” açıklamasında bulundu.

BU BÖCEĞİ KISA ZAMANDA YOK EDECEĞİZ!

Bekar, “Ziraat odaları bu işin farkındadır ve elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Ancak ilaçlı mücadele devletin yapacağı bir mücadeledir. Uzun antenli böcekte de bütçe ayırıp nasıl başlattıysak bu mücadeleyi, devlette bir bütçe ayırarak bu durumun üstesinden gelmiştir. Ziraat odaları bu durumun, bu tehdidin takipçisi ve bu mücadelenin her zaman arkasındadır. Biz elimizden gelenleri yapmaya devam ediyoruz. İnşallah bu böceği de kısa zamanda yok edeceğiz, bu durum ile baş ederken üretici ve çiftçinin biraz sabırlı olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

DEFALARCA KEZ SÖYLEDİK

Fındık rekoltesinin fındık dalında iken yapıldığını ifade eden Bekar, “Rekolte tespiti kendi çıkarlarını korumaya çalışan bazı baronlar var. 750 bin ton tahmini rekolte diye açıklamada bulundular. Bu açıklamalar fındık fiyatını piyasada düşürmek için yapılan açıklamalardır. Fındık gördüğü zarar, hastalık ve böcek  ile tahmini rekolteden yarıya düşmüştür. Çiftçi alıcıya verdiği fındıklar ile tahmin edilen fındık rekoltesinin ne kadar düşük olduğunu herkes görmüş oldu. Açıklanan fiyatı bizlerde yeterli görmemiştik, açıklanan 82-84 lira bandında ki fındık fiyatının maliyeti karşılamadığını defalarca kez dile getirmiştik ve böyle bir fiyatı kabul etmediğimizi de söylemiştik” şeklinde konuştu.

‘FINDIĞIMIZI GETİRİN FİYATI DA YÜKSELTELİM’

Bekar, “Serbest piyasada fındığın az olması, fındık adı altına çalışan şirket, fabrika firmalarının fındığa olan ihtiyacını serbest piyasadan karşılayarak, ‘fındığımızı getirin fiyatı da yükseltelim’ çağrısı yaptı. Fiyatın yükselmesi bizi sevindiren bir durumdur. Biz her zaman çiftçiye fındığınızın değer kazanması için fındığınızı hemen pazara indirmeyin elinizde bekletin, elinizde bulunsun ki ihtiyacı olanlar bunu sizden zorla almaya çalışsınlar. Dolayısıyla bu da fındık fiyatlarına etki etsin dedik. Birazda o durumdan  kaynaklı fındık fiyatları 3 rakamın üzerinde seyir etmeye başladı” dedi.

AYŞE SANCAK

Editör: Birol Sancak