Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur, nüfus müdürünün bir hatası sonucu nüfusa kadın olarak kaydedildi. Bu hatanın düzeltilmesi için verdiği hukuk mücadelesi tam 38 yıl sürdü. Kumral Bodur, bu süre zarfında erkek olduğunu ispatlamaya çalıştı ve hukuk mücadelesini geçtiğimiz yıl kazandı. Ancak ilginç bir şekilde, kadın kimliği ile açılan davalara erkek kimliği kazandıktan sonra sonuçlar gelmeye başladı.

Olay, yazar Aziz Nesin'in eseri "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" romanını anımsatan tuhaf bir hikayeye dönüştü. Nüfus müdürünün hatasının yol açtığı bu karışıklık, Kumral Bodur'un hayatını oldukça etkiledi. Hukuk mücadelesi boyunca evlenemedi, resmi nikah kılatamadı ve dört çocuğunu kardeşinin nüfusuna kaydettirmek zorunda kaldı.

Kumral Bodur, yaşadığı hukuksal karmaşayı şu sözlerle anlattı: "Eskiden nüfus müdürleri köylere gider kayıt yapar, nüfusa geçirirmiş. İlkokula başlayacağım zamanlarda köye gelen nüfus görevlisine babam çocukların ismini ve yaşlarını söyleyerek kaydettirmiş. Bir hafta sonra da babama 'Gel çarşıdan kimlikleri al' denilmiş. Babam bir hafta sonra Bulancak'tan kimlikleri gidip alıp geliyor. Kardeşlerimin kimliklerini dağıtırken 6 tane erkek kardeşimin kimliği mavi, benimki pembe çıkıyor. Okula gittiğimde kimliğimi gören öğretmenim bana 'Senin kimliğin kız olarak kayda geçmiş, babana söyle erkek kimliği ile değişsin' dedi. Babam da öğretmene 'Okul bitsin kendi değiştirir' dedi. Ondan sonra da benim hukuk mücadelem başlamış oldu. Bu süreçte 15 hakim ve 19 savcı değişti. Ama benim kimliğim bir türlü değişmedi. 38 yıl süren mücadele sonunda mücadeleyi kazandım ama bu kez de farklı bir mücadele içine düştüm."

Kumral Bodur, nüfus kaydındaki hatanın düzeltilmesiyle rahat bir nefes aldığını düşünürken, erkek kimliği kazandıktan sonra daha önce açılmış olan kadın kimliğiyle ilgili davaların sonuçlanmaya başlamasıyla büyük bir şaşkınlık yaşamaya başladı. Bu ilginç hikaye, bir nüfus müdürünün hatasının nasıl uzun yıllar süren bir hukuk mücadelesine yol açabileceğini gösteriyor.
TAKA/

Editör: Ayşe Sancak