2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak ilan edilmiş olup, Nisan ayı da 'Dünya Otizm Farkındalık Ayı' olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda, Of Devlet Hastanesi'nde otizm konusunda farkındalık, bilinçlenme, bilgilenme ve erken tanıya yönelik bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe; Of Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Elvan Yirigöz Çağlar, Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Şen, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Aygün Saral, Eğitim Hemşiresi Aysun Sancar ve Psikolog Emirhan Akgün katıldı.
Dr. Şaban Uysal, otizm hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Otizmin, sosyal-iletişimsel alanlarda yetersizlik, sınırlı ilgi alanları ve tekrar edilen davranışlarla seyreden bir bozukluk olduğunu belirtti. Ayrıca, genetik faktörlerin yanı sıra prematüre doğanlar ve düşük doğum ağırlıklı çocuklarda riskin arttığını ifade etti.
Dr. Uysal, otizmin belirti ve bulgularının yaşa göre farklılık gösterebileceğini vurguladı. Erken tanının önemine değinen Uysal, uygun yaklaşım, eğitim ve terapi seanslarıyla başarılı sonuçlar alınabileceğini dile getirdi. Anne babalara büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, etkinliğin otizm konusunda farkındalık oluşturmasını ve bilinçlenmeyi amaçladığını belirtti.
Of Devlet Hastanesi'nin düzenlediği etkinlik, otizm konusunda toplumda bilinçlenmeyi artırmak ve erken tanıya dikkat çekmek adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.