TOKİ'ye Ortahisar Konutlarını, Çömlekçi Ve Of Kentsel Dönüşüm Projelerini Sordu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM KİT Komisyonu TOKİ görüşmelerinde, Trabzon Ortahisar ilçesindeki akıbeti belirsiz Ortahisar Konutları Projesini, Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesini ve Of ilçe merkezindeki kentsel dönüşüm projesini gündeme getirerek TOKİ Başkanı Ömer Bulut’tan bu konularda bilgi istedi.

TBMM’de görüşülen Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı üst komisyon görüşmelerinde konuşan Kaya, TOKİ’nin büyük işler yapan önemli bir kurum olduğuna vurgu yaparak, “Özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu bu son dönemi değerlendirdiğimiz zaman, sosyal konut ihtiyacının ve öğrenci yurdu meselesinin bir an önce çözülmesi gereken önemli meseleler olarak önümüzde durduğunu görüyoruz. Bu meselelerin çözümünde sizlere çok önemli görev düşünüyor.” dedi.

“KURASI ÇEKİLDİ, HAK SAHİPLERİ BELİRLENDİ AMA ORTADA EV YOK”

TOKİ’nin 100 bin konut projesi kapsamında Trabzon'un Ortahisar ilçesinde, 480 konutluk Ortahisar Konutları Projesi vaadi bulunduğunu belirten Kaya, “19 Haziran 2020 yılında kura çekimi yapılmıştı, hak sahipleri belirlenmişti fakat ortada ne konut var, ne arazi var, ne de ne yapılacağına dair herhangi bir bilgi! ‘Vatandaş ben hak sahibi oldum, kurada bana ev çıktı.’ diyor ama ortada ev yok ve evlerin nerede yapılacağına ilişkin de net bir bilgi yok. Bu proje ne aşamadadır, yapılacak mıdır? Bu meselenin bir an önce aydınlatılması gerekiyor.” dedi.

“ÇÖMLEKÇİDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR”

CHP’li Kaya Çömlekçi'de çalışmaları devam eden kentsel dönüşüm projesindeki sıkıntılara da değinerek, “Çömlekçi kentsel dönüşüm projesi, 2009 yılından beri Trabzon'un bitmeyen çilesine dönüştü. Yıl 2022, orada şimdi hızlı bir imalatlaşma süreci var ama inanın, ben bir mühendis olarak oraya baktığım zaman bu kadar süre bunun için mi bekledik diyorum. İnanılmaz bir beton yoğunluğu var, orada nefes almaya bir boşluk yok. Trabzon'un çehresi zaten o Boztepe Tünelleriyle son dönemde çok değişti, orada çok kötü bir görüntü oluştu. Tam o görüntüyü destekler nitelikte, alt tarafta hemen bu yoğun yapılaşma da gerçekten çok çirkin görünüyor. Bu kadar zaman bekleyen şehrin insanı bir hayal kırıklığı yaşıyor bu anlamda. Sizler de Trabzon'un insanısınız Sayın Başkan, bu eleştirilere duyarsız kalmayacağınızı düşünüyorum. Yerinde bir gözlem yaparsanız ne demek istediğimi tam olarak anlarsınız.” dedi. 

“OF’TAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ NE DURUMDA?”

Of merkezde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili esnafların ve hak sahiplerinin büyük bir mağduriyet oluşacağı endişesi taşıdığını belirten Kaya, “Sayın Belediye Başkanı ziyaretimde, bana vatandaş mağduriyetlerini en aza indirecek şekilde projenin revize edildiğini ifade etmişlerdi. Şu an proje ne aşamadadır bilgimiz yok. Sayın Başkan, siz de Oflusunuz. O proje ne aşamadadır, ne yapılması düşünülüyor? Ne zaman start verilecek? Bu konularda sizlerden bilgi rica ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum." dedi.