İlk Yardımda Doğru Adımlar ve Tehlikeler
Seminerde, biyolog ve ilk yardım eğitmeni olan Arzu Öktem tarafından ilk yardımda dikkat edilmesi gereken doğru uygulamalar anlatıldı. Öktem, yanlış müdahalelerin ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekerek, ambulans çağırmanın tek başına yeterli olmadığını ve yapılacak küçük bir müdahalenin bir insanın hayatını kurtarabileceğini belirtti.

AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, IPU Genel Kurulu'nda Konuştu: “Bilim ve Teknoloji ile Daha Barışçıl Bir AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, IPU Genel Kurulu'nda Konuştu: “Bilim ve Teknoloji ile Daha Barışçıl Bir

“Öncelik Çevre Güvenliğini Sağlamak”
Öktem, ilk yardımda en kritik aşamanın çevre güvenliğinin sağlanması olduğunu vurguladı:
“Kendi güvenliğinizi sağlamadan başkasına yardım edemezsiniz. İlk yardım; koruma, bildirme ve kurtarma olarak üç ana adımdan oluşur. Solunumu duran bir kişide 4 dakikaya kadar sorun yaşanmaz ama 5. dakikada tehlike başlar. 10. dakikaya gelindiğinde ise geri dönüşü olmayan beyin ölümü gerçekleşir.”

Heimlich Manevrası ve Kritik Müdahaleler
Öktem, son yıllarda hayati önem taşıyan Heimlich manevrası başta olmak üzere bebek boğulmaları, iç ve dış kanamalar, yanıklar, kalp krizi ve suda boğulma gibi durumlarda uygulanması gereken yöntemleri detaylarıyla açıkladı. Özellikle soluk borusuna yabancı cisim kaçan kişilerin sırtına vurulmaması gerektiğini belirterek, bunun yerine öksürmeye teşvik edilmesinin daha doğru olduğunu ifade etti.

Plaketle Teşekkür
Eğitim seminerinin sonunda, Ortahisar Belediye Başkanvekili Sibel Şen Alemdaroğlu, katkılarından dolayı Arzu Öktem’e bir plaket takdim etti. Başkanvekili Alemdaroğlu, bu tür eğitimlerin, personelin bilinçlenmesi ve olası durumlarda doğru müdahale yapabilmeleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Muhabir: AYŞE SANCAK