Ordu Üniversitesindeki ‘Hayalet Fakülte’: Ne Öğrencisi Var, Ne de Binaya Sahip.. Ordu Üniversitesindeki ‘Hayalet Fakülte’: Ne Öğrencisi Var, Ne de Binaya Sahip..

Kadınlara Eşit Haklar Sağlandı
Nehbit, 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınlara tanınan eşit hakların önemine dikkat çekerek, “Cumhuriyetin kadınlara sağladığı haklar, onların toplumsal statüsünü yükseltmiştir. 1930’da belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı, 1934’te ise genel seçimlerde bu hak genişletildi. Bu adımlar, kadınların siyasi alanda güçlenmesine ve toplumda daha görünür hale gelmesine katkı sağlamıştır” dedi. Nehbit ayrıca, 1938 yılında kadınlara pasaport hakkı verilmesinin, uluslararası alanda daha aktif olmalarına olanak tanıdığını belirtti.

Kadınların Eğitim ve Mesleki Katılımı Artıyor
Kadınların yükseköğretim ve meslek sahibi olma haklarıyla toplumsal hayata katkılarının arttığını belirten Nehbit, “Kadınlar artık üniversitelerde eğitim alabiliyor ve meslek sahibi olabiliyorlar. Bu da topluma entegre olmalarını ve üretken bireyler olmalarını sağlıyor” diye konuştu. Eğitim ve iş hayatında kadınların yer almasının toplumsal kalkınmanın temellerini güçlendirdiğine dikkat çekti.

Mücadeleye Devam Vurgusu
Cumhuriyetle kazanılan hakların sürdürülebilirliği için çalışacaklarını belirten Nehbit, “Kadınlar ancak laik Cumhuriyet rejiminde özgür bireyler olabilirler. Cumhuriyetin sağladığı hakların korunması için kadınların teminat olması önemlidir” dedi. Kadınların toplumsal hayatta daha fazla yer alması için mücadele edeceklerini belirten Nehbit, “Eşitlikçi bireyler çoğaldıkça Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT