Öne çıkan detaylar:

Geniş Bilgi Sunumu: Panelde, Prof. Dr. Temel Göktürk tarafından kahverengi kokarca hakkında geniş bir bilgi sunumu yapıldı. Katılımın oldukça yüksek olduğu etkinlikte, kokarcanın popülasyonunu azaltma ve doğru mücadele yolları öğretme amacıyla bilgi paylaşımında bulunuldu.

300 Çeşit Bitkiye Zarar Veriyor: İstilacı bir tür olan kahverengi kokarcanın 300’den fazla bitki türüne zarar verebildiği ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık, kivi, Trabzon hurması, turunçgil, elma, armut, şeftali, üzüm ve birçok sebze ile meyve türüne ciddi zararlar vermeye başladığı belirtildi.

Çebi Tersanesi’nde inşası tamamlanan 33 metre uzunluğundaki tekne sularla buluştu Çebi Tersanesi’nde inşası tamamlanan 33 metre uzunluğundaki tekne sularla buluştu

Devlet Desteği Çağrısı: Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, yaptığı açıklamada, "Devlet, bu mücadelede başta yerini alıp elini çiftçiye uzatmalı. Çiftçimizin bu zararlı ile mücadele etmesinin altından kalkması ve bu zararı en aza indirmesi mümkün değildir. Tüm birimlerimiz ve tüm üreticilerimizle topyekün mücadele ederek ancak bu zararlıyı en az zararsız seviyeye indirebiliriz" dedi.

Y A N S I T T I

Çiftçiye Öneriler: Ev ve bahçelerdeki böceklerin imha edilmesinin mücadele sürecini hızlandıracağını vurgulayan Bekar, "Doğru bilgiler için sadece Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin ve Ziraat Odalarının açıklamalarının dikkate alınmasını rica ediyoruz" dedi.

Sonuç:
Kahverengi kokarca ile mücadelenin, devletin ilgili bakanlığının öncülüğünde topyekün bir seferberlik anlayışıyla yapılması gerektiği vurgulandı. Panelde, devlet desteğinin çiftçilere uzatılması ve doğru mücadele yollarının öğretilmesinin önemine dikkat çekildi. Aksi halde büyük fındık, sebze ve meyve kaybı yaşanacağı ve milyonlarca lira zararın meydana gelebileceği belirtildi.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Birol Sancak