OTONOM KAMYON TEST SÜRÜŞÜNÜ BAŞARIYLA TAMAMLADI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri ile donatılmış Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz taşımacılığa imkân tanıyacak Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu Teknolojisine sahip otonom kamyonu test etti. Test sürüşü sırasında aracın performansını değerlendiren Uraloğlu, sürüşün minimum müdahale ile gerçekleştirildiğini belirtti.

SÜRÜCÜYE İHTİYAÇ YOK
Bakan Uraloğlu, direksiyon başına geçerek deneyimlediği test sürüşünde, aracın tüm sürüş senaryolarına başarıyla yanıt verdiğini kaydetti. "Şoförlüğe ihtiyaç yok bu araçta, biz de deneyimledik," diyen Uraloğlu, otonom kamyonun sollama yapma, hız kontrolü ve şeritte kalma gibi görevleri otomatik olarak gerçekleştirdiğini anlattı. Uraloğlu, bir sonraki adımın Seviye-5 olduğunu ifade ederek, gelecekte araçların tamamen sürücüye ihtiyaç duymadan hareket edebileceğini vurguladı.

Dev Havayolu Şirketi İflasın Eşiğinde: Tüm Uçuşlar Durduruldu Dev Havayolu Şirketi İflasın Eşiğinde: Tüm Uçuşlar Durduruldu

AKILLI YOLLAR VE OTONOM TAŞIMACILIK
Bakan Uraloğlu, otonom araçların etkin çalışabilmesi için yolların da akıllı ulaşım sistemleri ile donatılması gerektiğini belirtti. “Tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak; seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak ve enerji verimliliği sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz,” dedi. Bu kapsamda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu gibi trafiğe kapalı alanlarda sürücüsüz taşımacılık testleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

HUKUKİ ALTYAPI HAZIRLANIYOR
Uraloğlu, otonom araçların trafiğe çıkabilmesi için yasal düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirtti. 2025 yılının ilk çeyreğinde, az yoğun ve daha disipline edilmiş alanlarda canlı trafik testlerinin başlaması planlanıyor. Uraloğlu, “Bunun altyapısını ve hukuki zeminini oluşturmaya başladık,” ifadelerini kullanarak, otonom taşımacılığın gelecekte günlük hayatın bir parçası olacağını işaret etti.

otonom, kamyon, test, sürüş, bakan

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU