İzmir Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, sıcak hava şartları ve azalan talep yüzünden tarlada kalan patates miktarının önemli bir kısmının çürümeye başladığını belirtiyor. Tarlada kalan patateslerin ton başına fiyatı 3-4 TL arasında değişiyor ve bu fiyatlar çiftçinin maliyetlerinin altında. Üreticiler, devletin veya belediyelerin bu patatesleri alarak ihtiyaç sahiplerine dağıtmasını talep ediyorlar.

Özellikle bayram tatili sonrası talebin artması gerektiğini vurgulayan çiftçiler, aksi halde patatesin çürüyerek zarara uğrayacaklarını ve fiyatların daha da düşebileceğini ifade ediyorlar. Hatay Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cüneydioğlu da benzer sıkıntıları bölgede yaşandığını ve talep olmaması durumunda ciddi zararların söz konusu olabileceğini dile getiriyor.

Devlet süreyi uzattı! Borcu olanlara iyi haber Devlet süreyi uzattı! Borcu olanlara iyi haber

Patates krizi, tarım sektöründe yaşanan arz fazlasının yanı sıra, tüketim alışkanlıklarındaki değişimler ve dönemsel etkenlerle birlikte çiftçileri maddi olarak zor durumda bırakıyor. Üreticilerin çözüm umudu, devletin acil müdahaleler yaparak sektöre destek olması ve tarladaki ürünlerin çürümesini engellemesi yönünde.

Kaynak: TAKVİM