Kurban Bayramına sayılı günlerin kalmasıyla birlikte kurbanlık fiyatları gündeme gelmeye başladı. Taka Gazetesi de Trabzon halkına fiyatlardan memnun olup olmadıklarını ve Bayram hakkındaki düşüncelerini sorduk ve cevapları sizler için derledik. İşte o açıklamalar:

İMKÂNI OLANLAR İMKÂNI OLMAYANLARA YARDIM ETMELİ

 

CEMAL BİNLER: kurban bayramı biz Türk milletinin en önemli dini bayramıdır. Kırgınlıkların, dargınlıkların ortadan kalkmasına vesile olan bir bayramdır.  Hor görülmüş insanların hatırlandığı önemli bir bayramdır. Bu bayramda bizim hatırlamamız gereken imkânı olmayan, yokluk ve sıkıntı çeken, kurban kesemeyecek insanları hatırlamak ve hatırlatmaktır.  Böyle insanların yardıma muhtaç olduklarını hatırlamak, yalnız Türkiye’de sınırlı kalmamalı, Afrika’da Asya’da su dahi bulamayan insanların veballerini iyi durumda olan insanların unutmaması gerek.  Afrika’da bir ailenin geçinebilmesi için bir keçinin yeterli olduğunu bilmek gerek.  Ne kadar fakirlik çektiklerini anlamak lazım, Türkiye bu nokta da oldukça duyarlıdır. Pek çok yardım kuruluş, dernek ve vakıflarımız oralarda kurbanlar kesmekte dağıtılmaktadır. Kurban kesebilecek olanlar zengin kesimler ve imkânı olan kişilerdir. Kimse kurban kesme zorunluluğunda değildir. Piyasa dolayısıyla da kurban fiyatlarında artış gözlemleniyor. Bu vatandaşı tabi ki zorluyor ama insanların kendinin zorlamaması gerekli. İmkânı olmayanın kesmesi zorunlu değildir. İmkânı olanlar imkânı olmayanlara yardım etmelidir. Kardeşliği, birliği, beraberliği pekiştirir. Biz bu sene kurban keseceğiz elhamdülillah.

BİZİ DİNİMİZDEN DE ETTİLER

ORHAN EMRAL: Kurban bayramı bizim dini bayramlarımızdan bir tanesi ama kurban şimdi zenginler için gelenek haline geldi. Zenginler de artık kesmiyor. Bağışladıklarını söylüyorlar, mesela Afrika’ya bağışlıyorlar Afrika’da benim neyim var da oraya bağışlıyorlar. Benim kardeşim Somali’ye kurban bağışladı ama kesilmedi kurbanı, şimdi ben niye oraya kurban bağışlayayım ki, akrabam mı var orda? Bayram dayanışmadır, zengini fakiri kollama bayramıdır. Bayram dayanışma, büyükleri ve mezarları ziyaret etmektir. 41 yıldır kurban kesiyorum. Emekli memur olduğum halde kesiyorum Allah kabul etsin. Bu yıl hükümetimiz, idarecilerimiz bizi dinimizden de ettiler.  Ben kurban kesemiyorum. Dini görevimi, inancımı yerine getiremiyorum. Benim emekli maaşım kurban bile kesemiyor. Hiçbir emeklinin maaşı ile kurban kesilmez. Kimse kimseyi kandırmasın, elimden geldiğince kesmeye çalışacağım ama nasıl keseceğiz bilmiyoruz. Geçen sene 4 bine kestiğim kurban bu sene 10 bin civarında ee ben 8 bin maaş alıyorum nasıl keseyim? Böyle durumlarda bayramı konuşmanın bir anlamı yok. Önceden her aile bireyi için kurban keserdi. Şimdi bir taneyi zor kesiyorlar onu da utancından kesiyorlar. 3 tane kurban kesen adam niye kurban kesmiyor demesinler diye utancından kesiyorlar. Allah’ım herkese bayramın güzelliklerini nasip etsin. Kesmemek vatandaşın değil devletin ayıbıdır. Ayık 25 binimiz olsa hem rahat geçinir hem de kurbanımızı keserdik.  Vatandaş kesemediği satamadığı için belki kurbanlık fiyatları düşer diye düşünüyorum. Fiyatların düşeceğine inanıyorum. Halkın yarısının kesmeyeceğine inanıyorum.

DURUMUMUZ OLDUĞU ZAMAN KESECEĞİZ

 

ADEM ÖZTÜRK: Kurban bayramı bizim dini görevimiz. Durumumuz olduğu zaman keseceğiz. Param olsa keserim hiç acımam, asgari ücret alsam biriktiririm öyle keserim. Yapmak isteyen yapar yani param yok diyorlar ama yeme içmeye gelince koşturuyorlar, ne tatilden geri kalıyorlar ne makyajdan kesmek isteyen her türlü keser. Ben çalışmadığım durumum olmadığı için kesemiyorum olsa keserim.

90 YAŞINDAYIM BÖYLE BİR PAHALILIK GÖRMEDİM

 

AHMET AKKAYA: Kurban bayramı evvelde daha şenlik ve misafirperver olurdu. İnsanlar birbirinden biraz uzaklaştı. Bayramda hep yaşlılarımızı, büyüklerimizi ziyaret ederdik biz. Şimdi kurban bayramı bir gelenek haline geldi. Eskisi gibi değil, kaynaşma olsun muhabbet olsun hepsi kalktı. 90 yaşındayım böyle bir pahalılık görmedim. Kurban fiyatlarının artmasının nedenleri hayvan bakımının azalması, üretimin kesilmesidir. Dışarıdan ihracat etmedikten sonra önüne geçemezler. Bizim içerdeki malımız yeterli olmuyor. Devlet mal bakanlara yardım etmeli yoksa daha da fiyatlar artacaktır. Geçen sene kestik Allah izin verirse bu senede inek alıp kesmeyi istiyoruz.  Bu pahalılığın önüne devletimizin biraz geçmesini istiyoruz.

VATANDAŞIN YÜZDE 80’İ KESEMEZ

 

YILMAZ COŞKUN: 85 yaşındayım, yine bu sene kurban keseceğiz. Emekli maaşımla bende kurban kesemem, çocuklarım destek oluyorlar, çalışıyorlar. 8,500 TL ile yaşanmaz, ne kurban kesebilirsin ne de geçinebilirsin. Vatandaşın yüzde 80’i kesemez bu sene diye düşünüyorum.

PARASI OLAN KESECEK OLMAYAN KESEMEZ

 

KEMAL BAHADIR: Dini bayramımızda gönül ister ki keselim ama biraz sıkıntılı şu anda. Fiyatlar çok yüksek piyasanın da çok düşeceğini zannetmiyorum. Parası olan kesecek olmayan kesemez. Üretim yok. Tamamen maddiyata bağlı bir durum, umarım düşer fiyatlar.

KESEMEDİĞİMİZ İÇİN ÜZÜLÜYORUZ

 

OSMAN AKBAL: eskiden kesme konusunda düşünmezdik. Şimdi nasıl keseceğimizi düşünüyoruz. İyi bir ücret alanlar kesebilir ama biz hep düşünüyoruz nasıl keseceğiz diye daha doğrusu kesebilecek miyiz diye başka bir çaremiz de yok her sene kesiyorduk. Bayram ikramiyesini biraz artırsalardı emekli maaşımız ile birlikte birleştirip keserdik. Fiyatların düşeceğini de sanmıyoruz. Kasaplarda et fiyatları çok yüksek ne yapacağız. Kesemeyeceğiz bu gidişle üzülmek de üzülüyoruz.  76 yılından beridir kesiyoruz. Bir tek bu sene kesemeyeceğiz. Kıymanın kilosu 300 TL, kuşbaşı etin kilosu 350 TL oldu. Kurban bayramından, kurban bayramına et yiyenler olurdu biz onlara dağıtırdık. Şimdi bizlerde kesemiyoruz. Biz kesemezsek onlarda yiyemez, bizlerde yiyemeyiz.

KURBAN FİYATLARI ÇOK ARTTI

 

TUNA YELDAN: Kurbanı et fiyatları dolayısıyla biz kesemiyoruz. Kurban fiyatları çok arttı, eskisi gibi halk da alamıyor.  Fiyatların düşmesini istiyoruz. Bu da yem fiyatlarına bağlı aynı zamanda, yem fiyatlarının düştükçe hayvanların fiyatlarının da düşeceğini umut ediyoruz. Eski bayramlarımızın bitmesini istemiyoruz. Müslüman bir ülke olarak bayrama katılımın yüksek olmasını istiyoruz. Eskiye nazaran kurban kesmede düşüş olacağını düşünüyoruz. Kurban fiyatları yüksek olduğu için katılımda azalıyor. Geçen sene oran yüzde 65’lerdeyse bu sene yarı yarıya düşeceğini düşünüyoruz. Ekonomiye bağlıyorum ben bu durumu. Devletimizin desteklerine ihtiyaç var. Devlet destek veriyor evet ama daha fazla destek olmasını isteriz. Küçükbaş kesimin daha çok artacağını düşünüyorum. Büyükbaş kesimin azalacağını düşünüyorum. Buradan herkesin bayramını şimdiden kutluyoruz.

KESİM SAYISININ AZALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Emircan Şentürk, Kurban bayramının herkese şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Herkesin kurbanlarını kesip kazasız belasız yardımlarını yetine getirir inşallah. Bu enflasyonda düşünebileceğimiz bir şey yok. Üretici yem fiyatları dolaysıyla böyle olduğunu söylüyor. Kabullenip kurbanımızı Allah’ın izni ile keseceğiz. Kesim sayısının azalacağını düşünüyorum. Yurt dışında daha uygun olduğun duyduk. Birçok kişinin yurtdışından alacağını tahmin ediyoruz.

Ayşe SANCAK

Editör: Birol Sancak