İşte Rize Ziraat Odası'nın yaptığı maliyet hesaplaması:
•    Dekarda çapalama ücreti: 2.800 TL
•    Gübre ücreti: 2.320 TL
•    Ahır gübresi (3-4 yılda bir): 3.000 TL
•    Budama gideri: 350 TL
•    Ot temizliği ve yevmiye/yemek ücreti: 4.200 TL
•    Malzeme alımı için (30 adet çay bezi, 5 adet torba): 1.266 TL
•    Sürgü hasat ücreti (3 sürgü): 2.500 TL
•    İşçi taşıma ve yemek gideri: 800 TL
•    Sürgü taşıma ücreti: 900 TL
Toplam masraflar: 24.736 TL
Ayrıca, masraflar toplamının faizi 2.473 TL, genel idare masrafları 742 TL ve tesis masrafları amortismanı 500 TL olarak hesaplandı.
Rize Ziraat Odası'nın yaptığı bu detaylı maliyet hesaplaması, çay üreticilerine hasat öncesinde rehberlik sağlayarak adil bir yaş çay kilogram ücreti belirlenmesine katkı sağlayacak.
 

Editör: Birol Sancak