Petrol Arama Faaliyetleri

Türkiye, uzun yıllardır karada petrol arama ve üretim çalışmaları yaparken, denizlerde de doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine hız verdi. Batı Karadeniz'deki doğalgaz keşfinden sonra Doğu Karadeniz'den de ümit verici haberler gelmeye başladı.

Bakan Bayraktar'ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Başka keşiflere, özellikle Karadeniz'de yeni keşiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda Rize açıklarında, hepinizin malumu, basından da takip ediyorsunuz, bir arama programımız var. Belki petrol emareli olduğunu düşündüğümüz bir sondajımızı yapmayı en kısa zamanda hedefliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Nafiz Maden'in Katkıları

Bu keşfin ortaya çıkmasında önemli katkılardan birini Gümüşhane Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden sağladı. Maden, Eylül ayında Doğu Karadeniz'de petrol rezervinin bulunup bulunmadığına dair numune almak için denize açıldı. Çayeli ilçesinin yaklaşık 7 mil açıklarında suyun üzerinde bulunan tabakalardan örnekler alarak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) gönderildi. Yapılan incelemeler sonucunda denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğu belirlendi.

Günlük 1 Ton Petrol Sızıntısı

Prof. Dr. Maden, Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısının günlük 1 tona ulaştığını belirtti. Bu keşif, 1900'lü yılların başından beri süregelen çalışmaların olumlu bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Sonuç ve Gelecek Adımlar

Rize'deki bu keşif, Türkiye'nin enerjide tam bağımsızlık yolunda attığı önemli adımlardan biri olarak görülüyor. Yakın zamanda başlayacak olan sondaj çalışmaları ile bölgedeki petrol potansiyelinin tam olarak ortaya çıkarılması hedefleniyor. Bu keşif, Türkiye'nin enerji alanındaki geleceği için büyük bir umut taşıyor.

Kaynak: İHA