Türkiye’nin her köşesinde vazgeçilmez bir içecek olan çay, doğru demlendiğinde gerçek lezzetini ortaya çıkarır. Çay demleme ustası Gülhanım Delihasan, Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "En İyi Çay Demleme ve Sunum" yarışmasında birinci oldu. Delihasan’a göre, lezzetli çay demlemenin bazı önemli adımları var. İşte çay severler için altın değerinde ipuçları:

Lezzetli Çayın Püf Noktaları

Delihasan, lezzetli çay demlemenin ilk kuralının alt demliğin içindeki suyun kaynadığından emin olmak olduğunu belirtiyor. Ardından üst demliğe kaynar su eklenmeli ve üzerine çay ilave edilmelidir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken, çayın yakılmamasıdır. Delihasan, "Çayı önceden demleyenler tadını bozuyor. Bu çok önemli bir kriter" diye ekliyor. Ayrıca porselen veya bakır demlik kullanmanın çayın lezzetini arttıracağını vurguluyor.

Çayın Sağlığa Faydaları

Özel İmperial Hastanesi’nden İl Jandarma Komutanı Yakın’a ziyaret Özel İmperial Hastanesi’nden İl Jandarma Komutanı Yakın’a ziyaret

Acıbadem.com.tr’de aktarılan bilgilere göre siyah çay, kalp sağlığı için olumlu katkılar sağlar. İçerdiği flavonoidler sayesinde kardiyovasküler riskleri yüzde 68 oranında azaltabilir. Ayrıca, çayda bulunan kateşinler ve theaflavinler, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Siyah çay, bağışıklık sistemini de destekler ve bakteri öldürücü özelliklere sahiptir.

Acı Çay İçilir mi?

Aşırı demlenen çayın tadı acı olabilir, ancak bu çayın sağlık açısından bir zararı yoktur. Ancak lezzetli bir çay deneyimi için çayın doğru sürelerde demlenmesine dikkat edilmelidir. Acı çayın tadı limon veya bal eklenerek yumuşatılabilir.

Yemeklerden Sonra Tüketilmemeli

Çayın içeriğindeki okzalat miktarı böbrek sorunu olanlar için risk oluşturabilir. Ayrıca fazla çay tüketimi yüksek tansiyona neden olabilir. Bu yüzden tansiyon problemi olanların çay tüketimini sınırlaması önerilir. Yemek sırasında ya da hemen sonrasında çay tüketmek de önerilmez.

Muhabir: AYŞE SANCAK