Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TAKA Gazetesi’nde kahvaltı masasına oturdu soruları cevapladı.

‘İLK GÖREVİMİZ 2023’TE DÜNYA LİDERİNİ YENİDEN SEÇMEKTİR’

Av.Ahmet Metin Genç, o artık olgun bir siyasetçi. 24’li yaşlarda girdiği siyasette hiç durmadı ve çizgisini de hiç kırmadı. Aralıklarla 3 dönem AK Parti de il başkanlığı yaptı. Dışarda kaldı küsmedi. İstifa et ayrıl diyenlere de prim vermedi.

Ahmet Metin Genç Ortahisar Belediye başkanı olarak ciddi çalışmalar yapıyor. Büyükşehir ile son derece uyumlu gidiyor. Genç, yılın belli dönemlerinde Gazeteleri, internet sitelerini ziyaret eder televizyonda canlı yayınlara çıkar soruları cevaplar.

Bizimde soracaklarımız birikmişti ki, sabah kahvaltısında Genç’i ağırladık. Biz sorduk o anlattı. Önce genel siyasetten girdik ve şunu söyledi: ‘En önemli görevimiz Dünya liderini 2023 yılında yeniden seçmektir’

ERDOĞAN’IN YOL ARKADAŞI OLMAK GURUR VERİCİ

TAKA: Sayın Başkan hoşgeldiniz, 21 yıldır siyasetin içindesiniz. Zigzag yapmadan Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yürüdünüz. Bu 21 yılın bir özetini alabilir miyiz?

AHMET METİN GENÇ: Siyasi hayatımızda anısı yazılacak süreçler yaşadık. 2000’li yıllardaki ülkemizin durumu ve o duruma ‘halkımızın gerçek iradesi ve talebi, Bu değildir, bu halk bu şekilde yönetilmeye layık değildir. Düzeyini yükselten ülkelerden geri kalır değil, bizim daha ileri yönlerimiz vardır’ diyerek o itirazla beraber hem ekonomik refahı yukarı çıkarmak, hem de ülkemizi daha demokratikleştirmek daha özgürleştirmek adına ve daha itibar kazandırma adına halkımızın o zamanki iradesini halkımızın önüne geçerek büyük bir siyasi hareketi başlatan, Kurucumuz, Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ardında 20 yıldır aktif  bir şekilde siyaset yapıyoruz. Bundan dolayı, bu kervanda, Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı olmak benim için gurur vericidir. Siyasi sürecimi yakınen takip ettiniz. Biliyorsunuz. O süreçteki makam rollerinden öte, reisimizin arkasından yol yürümek bizim için büyük onurdur. Sonuna kadar da yürümeye devam edeceğiz.

TAHIL KRİZİ ÇÖZDÜ, ESİR TAKASINI YAPTIRDI, SAVAŞI DA BİTİRTEBİLİR

TAKA: Sayın Genç,  Erdoğan öyle bir noktaya geldi ki dünya barışına ciddi katkılar sağlıyor, nasıl yorumlarsınız?

AHMET METİN GENÇ: Geldiğimiz noktada bir çığır açan ve 21. Yüzyıl Türklerin aslı olacak diyen dönemin Cumhurbaşkanımız Rahmetli Turgut Özal’ı rahmetle de anıyoruz. Rahmetli olduğunda üniversitedeydim ve büyük bir hayranlıkla izliyordum. O sözü duyduğumda tüylerim diken, diken olmuştu. 21. Yüzyıl Türklerin aslı olacaktır denen o sözü hayata geçiren Recep Tayyip Erdoğan’ı Özbekistan’da Şangay toplantısında görürken, hem yanı başımızda iki komşu ülkenin savaşını mükemmel bir denge politikası ile bitirmeye çalışıp bütün dünyayı ve ekonomik özellikle gıda tedariki noktasında o krizin önüne geçerken, Rusya gibi emperyal bir güç ile Ukrayna arasında esir takasını yapabilen bir lider olarak, BM’deki konuşması. Gelinen noktada mükemmel gurur vericidir. Bundan dolayı mutluyum. İyi ki de böyle bir süreç olmuş. 

AHENKLİ BİR ÇALIŞMAMIZ VAR

TAKA: Ekopark, olmaz denilen Trabzon tünel akvaryum, mutlu köy ve Boztepe seyir terası önemli projeler, bilgi verir misin?

AHMET METİN GENÇ: İcraatlar şehrimize artı değer kazandırılan, kentimizi daha güzelleştiren, yaşam konforunu artıran ve bu şehre gelenlerin, kentte daha fazla kalmasına sebep olan ve şehrin ekonomisine katkı sağlayan projelerdir. Tünel Akvaryum da onlardan bir tanesi. Belediyecilik dönemimde projeler ve icraatlardan farklı olarak halk seçtiği insana ulaşabilmek istiyor. Ulaşılabilir olmak, halktan kopmamak çok önemli. Halkımızın sürekli yanındayım. Esnafla iç içeyim. Halk yanınızda olmanızı istiyor. Milletimiz dayanışmayı seviyor. Zor zamanında yöneticisini de yanında görmek istiyor. Bir talebi olduğundan değil. Umumiyetle bir isteğiniz var mı diye sorduğumda, ‘Başkanım Allah razı olsun. sağ olun, geldiniz’ cevabını vermiştir. Vatandaşlarımızın iyi gününde, kötü gününde, üzüntüsünde, sevincinde bir olduk.

Halkımızın tüm kesimiyle iç içe olduk. Şehit ailemizle, engelli kardeşlerimizle, derneklerimizle, sosyal hayat, tarihi hayat, kültürel hayat, sivil toplum dinamik yapımızdır. Basınımızla iç içe olduk. toplumsal iradeyi idaremize yansıtabilelim diye. Bu anlayış her belediye başkanı için olması gerekendir. Bu süreci yönetebilmek kolay değildir. Zor bir süreç. Bunu yapamazsanız altın kaplama hizmet de yapsanız çok karı olmuyor. Bir vatandaşın cenazesinde hüznünü paylaşmak çok önemlidir. Makamdayız, ayaklarımız yerden kesilmedi çok şükür. Kopmamak lazım, bu önemli. Bunların dışında halkımızın bizden talepleri var. Söz verdiğimiz projeleri büyük oranda yapmaya çalıştık. Müthiş bir alt yapı çalışması yapılıyor. Bunu yapmamız farzdı. Belediye başkanları yer altına yatırım yapmayı çok sevmezler. Biz bunu vatandaşımızın temiz içme suyuna kavuşması için yapmalıydık. Büyükşehir Belediyemiz ile ahenkli bir çalışmamız var. Yüzde 60’ı geçti. Bu çok iyi bir rakam. Zor bir projeyi hayata geçirdik. Bundan dolayı da çok mutluyum.

5 AYDA 167 BİN ZİYARETÇİ

TAKA: Tünel akvaryum Trabzon’un turizmine de soluk getirdi?

AHMET METİN GENÇ: Sayın Turgut, 19 Mayıs’ta akvaryum açılmıştı. 23 Eylül itibariyle 138 bin 359 yerli, 28 bin 520 yabancı turist olmak üzere 166 bin 879 kişi akvaryumu ziyaret etti. Trabzon’da artık nereye gidilir sorusunun bir tanesinin cevabı da akvaryum. Zor süreçti. Tarihi surların altında çalıştık. Bürokratik prosedürleri aşmak zordu. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu o süreçte ciddi katkısı oldu. Çalışmalarımıza da ciddi katkı sağlıyor. İçişleri Bakanımız manevi desteğinin yanında maddi desteği de oluyor. Seyir terasımız da harika bir proje oldu. Seyir terası ile Boztepe’miz ayrı bir hüviyete büründü. İnsanlarımız fotoğraf çekilmek için gelecek. Yaşam alanı oldu. Şu anda bir kilometrelik yürüyüş yolunun 138 metresi kaldı. Zor çalışma. Yamaçta çalışılıyor. Yapımcı ve taşeron firmalar mükemmel çalışıyor. Çok fark yaratacak.

Kızlar Manastırının olduğu bir alan. Kızlar Manastırı veya Boztepe’yi ziyarete gelenler yürüyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un da çok destekleri oldu. Mükemmel bir destinasyon alanı olacak. Yüzme havuzumuz ve tenis kortlarımızı bitirdik ve hizmete aldık. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ayrı bir zaman 2 gün kadınlarımız yüzde 50 indirimli hizmet alıyor. Engellilerimiz, şehit ailelerimiz ücretsiz. Engellilerimizin yüzme ihtiyacı fikrinden orayı devraldık. Onları o imkandan faydalandırmak dünyanın en hayırlı hizmetidir. En mutlu köy projemiz devam ediyor. 2023’de açılacak. Sağlıkçılarımızın parkını yapıyoruz. Erdoğdu’da 9.5 dönüm alanda yapılıyor. Sağolsun Karayolları genel müdürümüz Abdulkadir Uraloğlu iki alan devretti. Devasa bir park yapıyoruz. Ekoopark ayarında bir park olacak. Bir tane de Çukurçayır’da 5 dönüm alana yapıyoruz. İnsanlarımızın gezebileceği, çocuklarımızın eğlenebileceği büyüklerimizin dinlenebileceği alanlar olacağı gibi yeşili de artırıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz tarafından Faroz-Ganita bandında iskele park projemizi Murat Zorluoğlu başkanımız projenin içine aldı. Hayata geçecek. Sahil düzenleme. Pazarkapı’da Büyükşehir’in yaptığı projeler var. Buralar şekillendiğinde 2 senede Trabzon çehresi değişmiş olacak.

KADINLARA KIZLARIMIZA POZİTİF AYRIMCILIK

TAKA: Sosyal projeler için ciddi katkılar veriyorsunuz, Yüzme havuzu devreye girdi, kadınlar hentbol takım 1.ligde?

AHMET METİN GENÇ: Şehrimizin 3 temel özelliği var. Doğal tabiat güzelliği olan şehir. Spor, sağlık gibi bir çok alanda merkezi hüviyeti taşıyor. Bir çok medeniyetin de iz bıraktığı şehir. O medeniyetlerin mirası olan kültür sanat ve tarihidir. O nedenle kültür-sanat alanına özel ilgim var. Sanatı ve sanatçıları her platformda destekliyorum. Onların oluşturduğu eserler kalıcıdır. Sporda pozitif ayrımcıyız. Amatör spor kulüplerimize ayni ve nakdi yardım yapıyoruz. Geçen yıl devraldığımız kadın hentbol takımımız seneye inşallah süper lige çıkacak. Orada da kızlarımıza pozitif ayrım yapıyoruz. Ampute futbol takımımız, işitme engelliler futbol takımımız devam ediyor. duyarsız kalamayız. Göreve geldiğimizden itibaren 15 Milyon TL civarı okullarımıza yardım yaptık. Merkezimizdeki tüm okullara el tuttuk.

GENEL MERKEZ NE DERSE O

TAKA:  Trabzon’un, toplumun kabul ettiği Ahmet Metin Genç gerçeği var. 2023 seçimlerine giderken bir taraftan Tayyip beyin başkanlık mücadelesi, çoğunluğu kayetmeme mücadelesi var. İl başkanlığını, Ortahisar belediye başkanlığını yaptınız. Ahmet Metin Genç’e yönelik milletvekili adayı olsun beklentisi var. Ne dersiniz?

AHMET METİN GENÇ: 20 yıllık memleketin kazanımları üzerine Cumhurbaşkanımız yeniden Cumhurbaşkanı olarar seçmek. Bütün kuvvetimiz ortaya koyacağız. İkincisi sizde ifade ettiniz. Sayısal çoğunluğun elde edilmesi. Bu manada ciddi bir enflasyonla mücadele pandemi de alım gücünün düşmesi, bir yıl içerisinde 2 defa asgari ücrette düzenleme yapılması ve zor bir süreçti. Cumhurbaşkanımızın dirayetli ve ferasetli yönetim ile toparlanma eğilimne girdik. Burada şunu ifade edelim, bütün yer yüzü zorda. Bir pandemi, bir savaş genel bir sorun var. Onun içinde oluşan fırsatları da değerlendiren bir irade var. Tayyip bey süreci yönetiyor. Dünya da ona böyle bakıyor. Mutlak süretle 1.turda sececeğiz. Sayısal çoğunluğu olacaktır. Ben daha önce de ifade ettim. Milletvekili adaylığı dönemimiz oldu. Olamadık, küsmedik. Başkanlık görevi layık görüldü aday olduk seçildik. Ve bir daha seçildik. Bir seçimin arefesindeyiz. Görevimizi tamamlamak önceliğim. Genel merkezin iredesi nasıl tecelli eder. Bu görevimizin içinde Cumhurbaşkanımza karşı sorumluluğumuz var.

ALACAKLARIMIZ İÇİN VATANDAŞI SIKBOĞAZ ETMEDİK

TAKA: Zor bir iş yapıyorsunuz. Yüzlerce iş talebi, nasıl dönüşüyorsunuz Ekonomik olarak.  Yatırımlar sürüyor?

AHMET METİN GENÇ: Bizim temel gelirlerimizden en önemlisi İlkbank payı ve onun dışında  emlak vergileri. İnşaat harcından fazla. Burada da pandemi sebebiyle çok vatandaşı sıkmadık. Sıkmamamız da  lazımdı. Ortahisar belediyesinin tahsilat bekleyen 55 milyon TL emlak vergisi alacağı var. Kendi kendine yeten belediyeyiz. Vatandaşı zorlamadık. Ürettiğimiz projeler, arsa ürettik ve sattık. Revizyon imar projelerinden. Belediyenin kendi arazilerini bitişik parsellere sattık. Dinamik bir süreç. Kendi yağımızla kavruluyoruz. Projeleri durdurmadık. Ankara’dan bakanlarımızdan maddi destek aldık, alıyoruz. Mustafa Varank bakanımız En Mutlu Köy Projesine 8 milyon TL verdi. Süleyman Soylu Bakanımız ve Çevre bakanımızdan eli boş dönmedik. Milletvkeillerimiz de samimi destek oluyor. İl ve ilçe başkanımız iyi bir çalışma dönemi geçiyoruz. Büyükşehir Beledye başkamızla üretitğimiz sinerji var. Hep aynı düşünüyor değiliz ama ortak bir yerde buluşuyoruz ve yönetiyoruz. İş talebi konusunda zordayız. Pratik bir imkanımz yok. Mümkün olduğunca dinlemek talepleri almak ve formülize etmek istiyoruz. Vatandaşın sorununu çözmek istiyoruzç çözemez ise onnula hemhal oluyoruz..

EŞLER HEP FEDAKARDIR

TAKA: Çocuklar büyüdü Başkanım, anlatırmısınız biraz, ne yapıyorlar?

AHMET METİN GENÇ: Erkek olan Hukuk faklütesinde okuyor. Pandemi sürecinde girdi 3.sınıfta. Kızım Üniversiteye hazırlanıyor. Eşim  hep desteğini veriyor, feedakarlık yapıyor. Eşimin hem bizim hem de çocuklar üzerinde büyük emeği var.

TRABZONSPOR BENİM KIRMIZI ÇİZGİM

TAKA: Trabzonspor’u yalnız bırakmadınız?

AHMET METİN GENÇ: Gurur kaynağımız oldu. Mutluluk yaşattı bize. Başkana, Yönetime ve teknik ekibe teşekkür ediyoruz. Kutladığımz 8.şampiyonluk hayatımızın en mutlu günü. 12 yaşında ‘Eze ez çıktık düze şampiyonluk yakıştı bize.’ parkartını okumuştum. Trabzonspor kırmızı çizgimizdır. Başarıyı bekliyoruz.

VALİMİZ, BÜYÜKŞEHİRİMİZ BİRLİKTE HAREKET ETTİK

TAKA: Turizmde önemli bir seviye yakaladık 1 milyar dolar çok önemli. Neler söyleyeceksiniz?

AHMET METİN GENÇ: Şehrin ekonomisini ayakta tutan turizm oldu. Vali İsmail bey, Belediye başkanı Murat bey ve Turizmcilerle iyi götürdük. Bu sene büyük bir sıkıntı olmadan atlattık. 200 bin turist  artış oldu. Trabzon o kapasiteyi kabul etti. Bundan dolayı mutluyuz. Dinamik olarak sürdürmemiz lazım. En önemli parametre tarım var, kısmen sanayi var ama turizm çok çok önemli.

TAKA: Başkanım son sorum yüzlerce işçi kadro alıyor?

AHMET METİN GENÇ: Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Sayın Bakanımızın çalışması sürüyor. Bizler de işçilerimizin kadrolarını alabilmeleri için her türlü alt yapıyı hazırladık. Hayırlı uğurlu olsun.