TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na bilgi veren Şahin, medyada kadına yönelik şiddetin doğru bir şekilde ele alınması için etik ilkelere dayalı rehberlerin oluşturulduğunu belirtti. Şahin, RTÜK’ün, kadına yönelik şiddetle ilgili olumsuz yargı ve kalıpları kırmayı ve toplumsal algıyı daha sağlıklı bir şekilde inşa etmeyi amaçladığını ifade etti. Şahin şu açıklamaları yaptı:

Beşikdüzü’nde Çoban başkan Beşikdüzü’nde Çoban başkan

"2022 yılından itibaren kabul ettiğimiz kamu spotları ve yayın tavsiye kararları toplumsal bilinci artırmak amacıyla yayımlandı. Şu ana kadar 5 kamu spotu yayınladık, 6’ncıyı ise önümüzdeki dönemde yayınlayacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda medyanın sorumluluğunu artırmaya yönelik çeşitli eylem planları hazırlıyoruz. Medyada kadına yönelik şiddet aktarımıyla ilgili etik ilkelere dair rehberler oluşturduk. Bu rehber, kadınları mağduriyet noktasında değil, şiddetin failini merkeze alan ve şiddeti meşrulaştırıcı ifadelerden kaçınan ilkeleri kapsıyor. Amacımız şiddeti hafifletmeden, toplumda kadına yönelik şiddet konusunda güçlü bir farkındalık oluşturmak."

Gündüz Kuşağı Programları ve Etik İlkeler
Şahin, gündüz kuşağı programlarının geniş izleyici kitlelerine ulaşmasının etkisini de vurguladı. RTÜK’ün, izleyicilerden gelen şikayetleri dikkate alarak, bu programların etik kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak için önlemler aldığını ifade etti.

"RTÜK İletişim Merkezi'ne gelen vatandaş şikayetleri doğrultusunda, gündüz kuşağı programlarının etik ilkelerle ele alınmasına büyük önem verdik" diyen Şahin, bu süreçte oluşturulan etik ilkelerin yayıncı kuruluşlara rehber olarak sunulduğunu ve tüm paydaşlar tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi. Şahin, kadınlara yönelik şiddet içeren, şiddeti teşvik eden içeriklerin asla yayınlanmayacağı ve şiddetin normalleştirilmesine izin verilmeyeceği konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Kaynak: İHA