SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YENİ BİR REKOR

Geçen yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren savunma ve havacılık sektörü, bu yıl SAHA EXPO’da 6,2 milyar dolarlık ticari anlaşma yaptı. İhracata yönelik anlaşmaların büyüklüğü ise 4,6 milyar doları buldu. SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar, etkinliğin Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.


YENİ TEKNOLOJİLER FUARDA TANITILDI

ASELSAN, fuarda insansız sistemlerden radar çözümlerine kadar 100’ü aşkın ileri teknolojili ürün sergiledi. ASELSAN’ın yeni geliştirdiği KORKUT 25, BUKALEMUN ve KANGAL FPV anti-drone sistemleri ile ASELFLIR-500 keşif ve hedefleme sistemi ilgi çekti. ASELSAN, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri olmayı hedeflediğini açıkladı.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, fuarda STM NETA 300 adlı insansız otonom su altı platformunu tanıttı. Bu sistem, istihbarat, keşif ve mayın karşıtı harekat gibi görevlerde kullanılabilirken, sivil amaçlarla boru hatlarının güvenliği ve arama kurtarma çalışmalarında da görev alabiliyor.


SEKTÖRÜN LİDERLERİ FUARDA YERİNİ ALDI

CANİK Arms, yüzde 97,5 oranında ihracat yapan silahlarıyla fuarda dikkat çekti. Şirket, dünyanın en az geri tepen topu olan Venom topunu tanıttı. CANİK, 2023 yılı ihracat hedefini 196 milyon dolar olarak belirlerken, METE MC9L ve MC9 LS serisi tabancaların ihracatına başladığını duyurdu.

Arabası olan herkes kontrol etsin! Haberiniz olmadan bu ceza yazıldı Arabası olan herkes kontrol etsin! Haberiniz olmadan bu ceza yazıldı

SAHA EXPO’NUN ULUSLARARASI ETKİSİ

SAHA EXPO, 120 ülkeden 1.478 firmanın katılımıyla uluslararası boyutta dikkat çekti. 51 ülkeden gelen 97 heyetin yanı sıra 26 bakan, 6 genelkurmay başkanı ve 13 kuvvet komutanının katılımı, fuarın stratejik önemini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayi projelerinin Türkiye’nin askeri ve siyasi bağımsızlığını güçlendireceğini ifade etti. Savunma Bakanı Yaşar Güler de güçlü bir savunma sanayi olmadan geleceğe güvenle bakmanın mümkün olmadığını belirtti.


TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUNA KATKI

SAHA EXPO, "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda stratejik bir adım olarak görülüyor. Fuarda imzalanan anlaşmaların hem savunma sanayini güçlendirmesi hem de yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ