Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin birleştiği topraklarda bulunan Samsun, Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü gibi verimli ovalarıyla biliniyor. Bu bölgelerde yetiştirilen sebze, meyve ve tarla bitkileri, Türkiye'nin genel tarım üretimine büyük katkı sağlıyor. Samsun'un topraklarının %40'ı tarım alanı olarak kullanılıyor.
Samsun, tarla bitkileri üretiminde öncü konumda. Özellikle kenevir lifi üretiminde yılda 254 tonla Türkiye'nin en üst sırasında yer alıyor. Ayrıca, çeltik, kenevir tohumu, soya fasulyesi, tütün ve yağlık ayçiçeği tohumu üretiminde de ilk sıralarda bulunuyor.
Lahana ve karnabahar üretiminde ise Samsun, Türkiye'nin lideri konumunda. Yılda 416 bin ton lahana ve 70 bin ton karnabahar üretimiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca, brokoli, pırasa, turp ve barbunya gibi ürünlerde de üretimde önemli bir rol oynuyor.
Meyve üretiminde de Samsun öncü bir konumda. Özellikle fındık, kızılcık, kivi ve muşmula üretiminde Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında yer alıyor. Fındık üretiminde Ordu'nun ardından ikinci sırada bulunan Samsun, diğer meyve türlerinde de önemli miktarlarda üretim gerçekleştiriyor.