Ali Tezel, aylık bağlama oranının yüzde 28'den yüzde 15'e düşürülme ihtimalinin olduğunu ifade ederek, "Artık sosyal devlet değil, sadaka devleti olacağız" dedi. Tezel, bu durumun emekliler için büyük bir darbe olacağını vurguladı. Emeklilik maaşlarındaki bu ciddi düşüş, sosyal devlet anlayışına zarar verebilir. Tezel, bu olumsuz gelişmelerin emeklilerin yaşam kalitesini düşüreceğini belirtti. Emeklilik sistemi, mevcut değişikliklerle daha da kırılgan hale gelebilir.

SGK Uzmanı Ali Tezel'den emeklileri üzen bir açıklama geldi. Tezel, 2008 yılına atıfta bulunarak olumsuz bir haber paylaştı.

Devlet süreyi uzattı! Borcu olanlara iyi haber Devlet süreyi uzattı! Borcu olanlara iyi haber

Emekliler, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında bir maaş zammı aldı ve en düşük emekli maaşı 10 bin TL'nin altına düşme korkusuyla karşı karşıyayken, bu miktar 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı.

SGK Uzmanı Ali Tezel, dikkat çekici bir açıklamada bulunarak 2008 yılında yapılan aylık bağlama oranındaki düşüşe işaret etti.

AYLIK BAĞLANMA ORANI NEDİR?

Emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bu oran, aylık kazancın ne kadarının maaş olarak belirleneceğini gösterir. 1999'dan önceki sistemde, 25 yıl sigortalılık süresinde bu oran yüzde 76, 3600 gün için ise yüzde 70 olarak uygulanıyordu. Ancak 2008'de bu oran yüzde 28'e düştü ve maaş miktarlarında azalma yaşandı. Bu sorunu çözmek amacıyla intibak yasası yürürlüğe konarak, maaşlardaki farklılıkların giderilmesi hedefleniyor.

SGK UZMANI ALİ TEZEL EMEKLİYE KÖTÜ HABERİ AKTARDI

AKP'nin orta vade ekonomi programında yeni emeklilik düzenlemeleri planlanıyor. Bu değişiklikler arasında emeklilik yaşının yükseltilmesi ve aylık bağlama oranının yeniden düzenlenmesi bulunuyor. SGK Uzmanı Ali Tezel, 2008 sonrası uygulanan aylık bağlama oranının daha da azaltılabileceğini belirtti.

Tezel, “Emekli aylık bağlama oranı da 2008 yılında yüzde 70’den yüzde 28’e düşürüldü. Sanırım onu da yüzde 15’e düşürecekler. Artık sosyal devlet değil, sadaka devleti olacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ