Özellikle kış mevsimi ortasında yaşanan bahar havasının fındık üretimini olumsuz etkileyebileceği kaydedildi. Türkiye'nin en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu gibi bölgelerde, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ilerleyen şubat ve mart aylarında olası kar yağışının, zirai don ile birleşerek ciddi zararlara ve rekolte kaybına yol açabileceği endişesi bulunuyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bu durumun tehlikeli bir sürece işaret ettiğini belirterek, fındık ağaçlarının ve dallarının yaklaşık 350 ile bin saat arasında soğuklama dönemini geçirmesi gerektiğini ifade etti. Soğuklama dönemi, fındıkta büyümenin durduğu bir periyot olarak bilinir ve bu sürecin sağlıklı bir fındık üretimi için gerekliliği vurgulandı. Kar yağışının, fındık dallarını, püskülleri, karanfilleri ve zararlılardan koruma açısından olumlu bir etki yaratacağının altını çizen Soydan, kar yağışına olan ihtiyacı vurguladı.
Soydan ayrıca, sıcak havalara aldanarak erken uyanan fındık dallarının, şubat ve mart aylarında olası zirai don karşısında risk altında olduğunu ve Karadeniz Bölgesi'nde yararlı olacak kadar yağ yağışı olmadığını belirtti. Ayrıca, geçen yıllarda benzer durumların fındık üretimini olumsuz etkilediğini ve rekolte kayıplarına yol açtığını ifade etti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU