GSR2 GÜVENLİK STANDARTLARINA GEÇİŞ

Türkiye’de 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan GSR2 yani Avrupa Birliği’nin (AB) araçların daha güvenli ve standart donanımlarda bu güvenlik paketlerini ekleyerek üretim yapmaları yönünde yapılmış düzenlemeler, otomobil piyasasında büyük bir hareketliliğe neden oldu. GSR2 standartlarına uymayan stoklarını eritmek isteyen satıcılar, ceza ödememek için kampanyalar düzenleyerek yüzde 20’ye varan indirimler yapıyorlar.

İNDiRİM KAMPANYALARI

Satıcılar, GSR2’ye uyumsuz araçlarını 7 Temmuz’dan önce elden çıkarabilmek için çeşitli indirim kampanyaları düzenliyor. Bu kampanyalarla birlikte stokları eritmeye çalışan firmalar, ortalama yüzde 20 indirim uyguluyor. GSR2 standartlarına uymayan araçları satan üretici ve distribütörler, 7 Temmuz’dan sonra araç başına vergisiz fiyat üzerinden yüzde 1 ceza ödeyecekler.

STOK ERİTME YARIŞI

Geçtiğimiz yıldan tescilli yüzde 10’a kadar stok yapabilen firmalar, elindeki aylık stokları eritmek için yoğun bir çaba gösteriyor. AB’den ithal otomobil markalarının birçok modeli GSR2’ye uyum sağlarken, eskiyen bazı modellerde bu sorun baş gösteriyor. Ellerindeki araçları eritemeyen markalar ceza ödemek zorunda kalacaklar.

TALEP ARTIŞI VE SATIŞ BEKLENTİLERİ

GSR2’nin etkisiyle, normal talebin yanı sıra indirim fırsatını değerlendirmek isteyen vatandaşların etkisiyle, Haziran ayında bayrama rağmen 100 bin adetlik pazarın oluşabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda Çin menşeli tüm motorlara uygulanacak ve 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek yüzde 40 ek ÖTV’nin de etkisiyle, sıfır otomobil satışlarının hareketli geçmesi bekleniyor.

İKİNCİ EL PİYASASI DURGUN

Sıfır araç piyasasındaki hareketlenme, ikinci el oto pazarlarına yansımadı. İkinci el otomobil satıcıları fiyatlarda indirim yapmasına rağmen çarpık ekspertiz sistemi ve güvensizlik ortamından dolayı satış yapamıyor. Ayrıca, ikinci el ile sıfır araçlar arasındaki fiyat farkının daralması ve yüksek taşıt kredisi faizleri de satışları olumsuz etkiledi.

GALERİCİLERİN ÇÖZÜM ARAYIŞI

Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak Ziraat Bankası günler sonra bitecek dedi! Başvuran emekli parasını alacak

Galericiler, satışları artırmak için senetle satış yapma yöntemini kullanıyor. Bankalardan daha yüksek faizli senet imkanı sunan galericiler, bir miktar peşinatla araç satmaya çalışıyor. Ancak bu yöntem de yeterli talebi karşılamıyor.

Sıfır araç piyasasındaki bu hareketlilik ve indirim fırsatları, araç almayı düşünenler için önemli bir fırsat sunuyor. 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek GSR2 standartları, otomobil sektöründe büyük değişimlere yol açacak.

Kaynak: gazetevatan