Ancak sigaranın vergisinde bir şart daha var: Bu vergi, satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmamalı. Böylece sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olacak. Yüzde 20'ye yükselen Katma Değer Vergisi (KDV) de dikkate alındığında, üretici maliyetini hiç yansıtmadan satış yapılırsa 1 paket sigaranın en az 51,5 liraya satılması gerekecek.

Piyasada şu anda en ucuz sigara 45 liraya satılırken, bu yeni zamların kaçak sigara ve tütün tüketimini teşvik etmesi bekleniyor. Tütün şirketlerinin haziran ayında yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'deki sigara pazarının yüzde 28'i kaçak. Bu durum, devletin vergi kaybının 70 milyar lirayı bulmasına neden oluyor.

ÜFE'deki Artışla Birlikte Sigara Fiyatları Yükseliyor: 

Sigara fiyatlarındaki vergi ve maliyet kaynaklı artışlar, kaçak sigara oranını artırıcı bir etkiye sahip. Vergi yükü yüzde 82.5 olan sigaralar, üreticilere 1 liralık maliyet artışını 7.5 liralık fiyat artışıyla telafi etme zorunluluğu getiriyor. Bu durum, özellikle düşük gelir grubunu etkileyerek kaçak tütün kullanımını artırıyor.

Özellikle enflasyon tarafında da etkili olan sigara fiyatlarındaki artış, tütün ürünlerinin enflasyona etkisinin yüzde 3.5 olduğu hesaplamalarına neden oluyor. Vergi sistemi nedeniyle maktu ve asgari maktu vergilerin sürekli artması, sigara fiyatlarının daha da yükselmesine neden oluyor ve bu durum en çok gelir düzeyi düşük olan kesimi etkiliyor.
TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Doğukan ÖZKURT