Kayıt Dışı Ekonomi ve Vergi Kaçağıyla Mücadele

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonominin yarattığı haksız rekabet konusunda sert açıklamalarda bulundu. Kayıt dışılıkla mücadelede çapraz denetim uygulamasına geçilmesi gerektiğini belirten Şimşek, “Hiç fırıncıdan fiş aldınız mı? Yüzde 1 KDV için bile fiş kesilmezken, büyük harcamalar da beyan edilmiyor” dedi.


65 Milyon TL'lik Lüks Araçlar

Şimşek, özellikle yüksek harcamaların kayıt dışı olmasını eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Bir vatandaşımız 65 milyon TL’ye araç almış. Binlerce kişi bu şekilde harcama yapıyor ama çağırdığımızda ‘Bu parayı nereden kazandığını kanıtla’ dediğimizde izah edemiyorlar."


Dövize ve Altına Yönelimin Sebebi Enflasyon

Şimşek, vatandaşın döviz ve altına yönelmesine ilişkin olarak ise, “50 yıldır bu ülkede enflasyon çift haneli. Vatandaş kendisini korumak için faize, dövize veya altına yöneliyor. Bu, vatandaşın tercihi ve suçlayamayız” dedi.


Cari Açık ve Enerji Bağımlılığı

Şimşek, cari açık sorununu çözmek için katma değerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı:
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız. Güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklara yatırım yaparak petrol ve doğalgaz ithalatını düşüreceğiz.”


Kayıt Dışı Ekonominin Zihniyet Sorunu

Şimşek, lüks semtlerde bile nakit ve IBAN’la ödeme yapılması gibi kayıt dışı uygulamalara dikkat çekti:
“Arkadaşım berbere gidiyor, 2.500 TL fiyat çıkıyor ama kartla ödeme kabul etmiyorlar. POS cihazından ödeme almak için bile komisyon talep ediyorlar. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele bir zihniyet meselesi.

Bitcoin’de Kritik Eşik: Kaldıraç Tehlikesi ve Belirsiz Piyasa Bitcoin’de Kritik Eşik: Kaldıraç Tehlikesi ve Belirsiz Piyasa

Denetimlerin Arttırılması Gerekiyor

Bakanlık bünyesinde 5.500 denetim elemanının çalıştığını belirten Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede bu sayının yetersiz kaldığını ifade etti:
“Ülkede kaç doktor, dişçi, kuaför, avukat var? Çapraz denetim yapmadan sistemi düzeltemeyiz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ