Trabzon’da şehir içi dolmuşlarının yükünü hafifletmek için 20 dolmuş dönüşüme girerek 40 taksi oldu. Dönüşüme girecek araç sayısı fazla olduğundan, taksi olacak araçlar büyükşehir belediyesinde noter huzurunda çekilen kura ile belirlendi.
Dönüşüme girecek olan dolmuş esnafından Taşkın Yurtsever, dönüşüm süreci ile alakalı gazetemizi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu. Yurtsever, kura çekimine basının davet edilmediğini de belirterek, kendi durağında yaptığı dönüşüme ücret ödemek zorunda olduğunu söyledi.
DİLEKÇEM DEĞERLENDİRİLMEDİ
Yurtsever, “Dönüşüm normalde dolmuş şoför esnafının hakkıdır. 15.08.2002 tarihinde il trafik komisyonunun almış olduğu 2 dolmuş taksinin ortak olarak bir minibüse dönüşüm kararı çıkmıştır. Bu ortaklar ileride anlaşamadıkları zaman duraklarını kendi bulmak kaydıyla dolmuştan taksiye dönmesi kanunen yasa altına alınmıştır. Ortaklar anlaşamadıkları zaman minibüsten taksiye kısmi olarak dönüşüm yapılmıştır. En son, 2020 yılında 40 dolmuş 80 taksiye dönüştürülerek şehrin belirli noktalarına konuşlandırılmıştr. Bu dönüşüme katılanlardan duraklara dönenlerden ücret alınmamıştır. Sadece 3 duraktan, kulübeler yapıldığı için bağış adı altında 50 bin TL para alınmıştır. Gelinen süreçte 10.10.2021’de ortağımla anlaşamadığım için Yenimahalle dolmuş durağında olmuş olan dolmuşumu taksiye döndürmek için belediyeye müracaat ettim. Belediye 3 ay sonra tarafıma yazılı verdiği cevapta, ‘Şu an Ortahisar’da taksi fazlalığı olduğundan ihtiyaç yoktur. Dilekçeniz değerlendirilmemiştir’ denilerek önümü kapatmıştır.
Süreç içerisinde inşaat halindeki şehir hastanesi oda başkanı bazı üyelere taksi durak sözü verdi. Paralar döndü. Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu bu kargaşayı gördüğünden, dönüşümü kendi uhdesine alarak, 40 taksiyi sıfırdan ihaleyle açacağını ifade etmiştir. Basına verdiğimiz demeçlerle ihalenin olmamasını taksiye dönüşümün sadece dolmuşlardan olması gerektiğini ifade ettik. Odadan bu konuyla ilgili ses çıkmadı. Oda başkanı ihalenin olmayacağını önce yalanladı. Bir gün sonra ihalenin olmayacağını söyleyerek basına demeç verdi. Belediye başkanı meclis toplantısında ihalenin olacağını ve 40 taksiyi ihale ederek 18 ilçeye parasının dağıtılacağını söyledi. Esnaflar da şok oldu. Trabzon’da plakalar tahditlidir. Taksiye dönüşümlerin sadece dolmuştan olacağı kentimizde oda başkanı belediye ile anlaşarak ihaleye göz yummuştur” dedi.
FEDAKARLIK YAPTIK
Yurtsever, “Sonrasında oda başkanı taksi duraklarından imza ile ihtiyaç belirterek, belediyeden 20 tane dolmuşun taksiye dönmesi için onay çıkartmıştır. Bu dönüşlerden belediye kendine yüklü miktarda bir ücret çıkarmıştır. Oda başkanı 7 durak kurdurarak, buralara tekrardan 20 tane dolmuştan taksiye dönüşüm için belediye ile anlaşmıştır. 7 durak için UKOME’ye dilekçe verilerek esnaf kuraya girmiştir. Belediye bu esnaftan taksi için 900 bin TL para istemektedir. Kendi durağında dönenler 2002 yılında para vermezken, şimdi bu para neyin nesi. Bizler, yıllardır bu mesleği yapıyoruz. 2002’de trafik sıkışıklığından dolayı şehir trafiğinin rahatlaması için bin 500 taksi dolmuş 732’ye minibüs dolmuşa dönmüştü. Dolmuş esnafı o dönem fedakarlık yaptı. Şu anda şehirde milyonlarca araç oluştu. Bu sıkışıklıkta günah keçisi şoför esnafı oldu. Kura ile çıkan 20 tane dolmuşun öncelikle kendi duraklarında kalanlar neden para versin? Bir başka durağa gidiyorsa belediyeye cüzi bir bağış yapabilir. Bizler bu zor ekonomik şartlarda kıt kanaat geçinirken, 900 bin TL ücreti nasıl ödeyelim? Bu işe dışarıdan karışanlar parayı vermiş olabilir. Bizler şoför esnafı olarak hakkımızı istiyoruz. Belediye başkanımız Murat Zorluoğlu’ndan şoför esnafının haklarını geri vermesini talep ediyoruz” diye konuştu.
BİROL SANCAK