ASGARİ ÜCRET VE ENFLASYON

Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını belirterek, "Asgari ücrette reel artış bekliyoruz. Amacımız refah artışıdır" dedi. Asgari ücretlileri ve emeklileri enflasyona karşı koruyacaklarını ifade eden Şimşek, enflasyonu düşürme hedeflerinin olduğunu vurguladı.

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ VE KAYNAK GİRİŞİ

Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkmasının önemli bir başarı olduğunu ve bu sürecin ekip çalışmasıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Son aylarda kaynak girişinin arttığını ve döviz rezervlerinin güçlendiğini söyleyen Şimşek, "Rezerv yeterliliği bakımından IMF kriterine yaklaştık" dedi.

Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak Arabası olana iyi haber! Başvuranlar bu parayı geri alacak

EYT'NİN MALİYETİ

Şimşek, EYT'nin yıllık maliyetinin 724 milyar TL olduğunu ve bu maliyetin bütçe dengelerini zorladığını ifade etti. Ayrıca, bütçe açığını milli gelire oranla yüzde 3'ün altına çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

KUR KORUMALI MEVDUAT (KKM)

Şimşek, KKM'de vergi avantajının sona erdiğini ve bu durumun KKM'den çıkışları hızlandıracağını söyledi. "KKM'de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bugün itibariyle şirketlerin KKM'deki vergi avantajı son buldu" dedi.

ENFLASYON VE REEL ÜCRET ARTIŞLARI

Enflasyonu düşürmeyi hedeflediklerini ve bu süreçte sabırlı olunması gerektiğini belirten Şimşek, "Enflasyondaki düşüşle birlikte reel ücret artışları olacak. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 42'nin altına düşmesini bekliyoruz" dedi.

CARİ AÇIK

Cari açık konusunda önemli adımlar attıklarını ve bu başarıyı kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Şimşek, "Geçen yıl cari açık 57 milyar dolardı, bu yıl 26 milyar dolara düşmesini bekliyoruz" dedi.

VERGİ REFORMLARI

Şimşek, vergi tabanını genişletmek ve vergide adaleti sağlamak istediklerini belirterek, "Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil" dedi. Ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edeceklerini ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi alacaklarını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ

Türkiye'nin risk priminin geçtiğimiz yıl 700 civarındayken bu yıl 270 baz puanlara düştüğünü belirten Şimşek, dengesizliklerin giderilmesi ve kalıcı hale getirilmesinin önemine değindi. "Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ